Ніколь Лємер Д'Агаджіо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніколь Лємер Д'Агаджіо
Народилася 1937
Країна  Франція
Діяльність художниця, письменниця
Науковий керівник Додель Раймон[1]
Знання мов французька
Посада Perpetual Secretaryd

Ніколь Лємер Д'Агаджіо (Dr.Nicole Lemaire d'Agaggio) (м. Ніцца, Франція) — сучасна французька художниця, професорка , засновниця Європейської академії наук, мистецтв і літератури, генеральний секретар Академії з часу її заснування (1980), багаторічний заступник мера м. Антіб-Жуан-лє-Пен, Міжнародний голова комісії з питань культури і мистецтв Професійної спілки жінок Франції, активний член руху за підвищення статусу жінки[2].

Біографія[ред. | ред. код]

У дитинстві писала олією та пастеллю картини фігуративного спрямування. У віці 11 років виборола Першу премію Канського художнього конкурсу[2].

У центрі творчих пошуків мисткині - поєднання наукового і мистецького досвідів. Докторська дисертація, захищена в Сорбоннському  університеті (Париж), присвячена саме проблемам взаємозв'язків науки та мистецтва [3].

Ніколь Лємер Д'Агаджіо - одна з перших представниць «гіперабстракції». Мискиня створила декілька монументальних композицій символічного характеру, зокрема «Квантова механіка», «Метаморфози», «Хімія Кохання», «Принципи термодинаміки». Ці монументальні полотна експонувалися у престижних музеях Європи[4].

Розробила нову техніку — «поліхромне драпування», створює також сучасні гобелени, використовуючи обюссонівську техніку.

Автор багатьох плакатів, листівок й ілюстрацій, виконаних на замовлення ЮНЕСКО, а також ілюстрацій до книг, виданих видавництвами Flammarion, Hachette, Presses Universitaires de France, Leonardo.

Низку книг опублікувала у співавторстві з першим президентом Європейської академії наук, мистецтв і літератури Раймоном Доделем.

Кавалер Ордена Почесного легіону, французького Ордена мистецтв і літератури, почесний доктор Академії витончених мистецтв Румунії, володар Гран-прі Музею живопису в Монако та багатьох інших нагород.

Роботи мисткині експонуються у 80 музеях світу[2].

Ніколь Лємер Д'Агаджіо і Україна[ред. | ред. код]

У 2019 році взяла участь у ХІІІ Всеукраїнському фестивалі науки і заходах, присвячених святкуванню Дня Європи в Києві[2].

16 травня 2019 року прочитала лекцію «Наука і мистецтво. Історія європейських академій» («Science et art. Histoire des académies européennes») членам Малої академії наук України.[2]

З 18 травня по 1 червня 2019 року за сприяння Європейської академії наук, мистецтв і літератури (ЄАНМЛ), Центра ЮНЕСКО «Мала академія наук України», Посольства Франції в Україні, Французького інституту в Україні у київський мистецькій галереї НЮ АРТ відбулася виставка Ніколь Лємер Д'Агаджіо “Наука і мистецтво"[5] . На відкритті виставки Мартін Штратманн, президент Товариства ім. Макса Планка зазначив:

"Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Адже зображення може відкрити нам незвичні перспективи, дати поживу для роздумів. «Картини зі світу науки», як мистецькі шедеври, захоплюють глядача і водночас викликають інтерес до дослідницьких процесів та наукового пізнання, що стоїть за естетикою картин"[6].

У 2019 році у Києві у видавнициві "Пензель" вийшов художній альбом "Лемер Д’Агаджіо Н. Наука і мистецтво : каталог виставки" (упорядники Т.І. Бєлан, В.М. Кудляк, І.С. Рябчій, Д.О. Чистяк) [7].

Вибрані публікації[ред. | ред. код]

Daudel R., D'Agaggio N. Vision moléculaire du monde. — Paris: Hachette, 1981. — 188 p.

Daudel R., Lemaire d'Agaggio N. (ed.) Life sciences and society: Proceedings of an International Colloquium on Great and Recent Discoveries in the Biomedical and Social Sciences, and Their Impact on the Evolution and Understanding of Our Society, Stockholm, Sweden, 26-28 November 1984. — New York: Elsevier Science Publishers, 1986. — 278 p.

Benincasa C., Daudel R., D'Agaggio N. D'Agaggio: les sillons de la création. — Paris Art center, 1992. — 110 p.

Daudel R., Lemaire d'Agaggio N. La science et la metamorphose des arts. — Paris, Presses universitaires de France, 1994—223 p.

Lemaire d'Agaggio, N. Pleins feux sur les femmes de 60 An. — Paris, Residence, 2000. — 213 p.

Посилання[ред. | ред. код]

Jenkins J.C., Vanden Bloock C. Who's who in international organizations. T.1. — K.G. Saur, 1992—481 стор.

Сайт Європейської академії наук, мистецтв і літератури [Архівовано 26 жовтня 2011 у Wayback Machine.]

Сайт Ніколь д'Агаджіо: https://web.archive.org/web/20090208133714/http://dagaggio.chez.com/

Картини Лємер на сайті галереї НЮ АРТ.

Лекція Ніколь Лємер Д'Агаджіо "Наука і мистецтво. Історія європейських академій" на YouTube

Відео про виставку Ніколь Лємер Д'Агаджіо Наука і мистецтво" в галереї НЮ АРТ (Київ)


  1. https://www.theses.fr/1986PA066266
  2. а б в г д СПІВПРАЦЯ ДВОХ АКАДЕМІЙ І КРАЇН До Малої академії наук України з Франції завітала засновниця Європейської академії наук, мистецтв і літератури Ніколь Лемер Д’Агаджіо.
  3. Відвідування виставки Ніколь Лемер Д’Агаджіо «Наука і мистецтво».
  4. Київ відвідала генеральний секретар Європейської академії наук, мистецтв і літератури Ніколь Лемер Д’Агаджіо.
  5. Ніколь Лемер Д`Агаджио “Наука і мистецтво”.
  6. Любава Кулинич. Мистецтво в науці чи наука у мистецтві?.[недоступне посилання]
  7. Лемер Д’Агаджіо Н. Наука і мистецтво : каталог виставки. Архів оригіналу за 27 лютого 2022. Процитовано 10 березня 2021.