ЛіАЗ 52802

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ЛіАЗ 52802
Виробництво
Проєкт, р 2005
Випускався, рр 2007
Екземпляри невідомо
Розміри
Довжина 12400 мм
Ширина 2500 мм
Висота 3270 мм
База 5900 мм
Кліренс — мм
Маса без пасажирів 10440 т
Повна маса 18000 т
Максимальна швидкість 75 (?) (обмежувач) км/год
Місткість
Місць для сидіння 23 (25 у деяких комплектаціях)
Нормальна місткість (5 чоловік/м²) 115
Повна місткість (8 чоловік/м²) 115
Двигун
Назва двигуна Динамо ДК 213 (ЕК-213, ЕДК-213)
ТАД-280 L4, ТАД-3
Керування IGBT-транзисторна
Потужність 115
180 кВт
Робоча напруга 600 Вольт
Бортова напруга ~24 Вольт

ЛіАЗ 52802 — 12-метровий повністю низькопідлоговий тролейбус, що випускається на Лікінському автобусному заводі з 2007 року. Проект побудови тролейбусів у ЛіАЗа визрівав ще з початку 1990-х років, однак перший тролейбус був збудований лише на початку 2007 року. ЛіАЗ 52803 поки що випускаються у невеликих кількостях, такі тролейбуси працюють у містах Росії.

Окрім ЛіАЗ 52802, Лікінський автобусний завод випускає ще дві моделі тролейбусів: ЛіАЗ 5280, високопідлоговий, на базі ЛіАЗ 5256 з реостатно-контакторною системою управління та двигуном Динамо ДК-213, і ЛіАЗ 52803 (на базі ЛіАЗ 5293), наполовину низькопідлоговий (наполовину — тут мається на увазі те, що сходинки до салону наявні лише у задніх дверях, задня частина салону має високий рівень підлоги, передня — низький); він обладнується системою управління IGBT або РКСК.

Описання моделі[ред. | ред. код]

Тролейбус ЛіАЗ 52802 побудований на базі цілком низькопідлогового автобуса російського виробництва ЛіАЗ 5292 і використовує дуже багато уніфікованих деталей з цього автобуса. Тролейбус призначений для міських перевезень з великим пасажиропотоком, перевагою цього тролейбуса є низький рівень підлоги. Сам по собі, цей тролейбус є досить крупним, довжина автобуса становить 12.4 метри, у висоту цей тролейбус навіть на 20 сантиметрів вищий, аніж його автобусний аналог. Кузов тролейбуса одноланковий, вагонного компонування, зовнішня обшивка тролейбуса — тривка оцинкована сталь, той же самий матеріал, що використовується на автобусах ЛіАЗ 5292, взагалі, завдяки використанню багатьох уніфікованих з автобусом деталей, деякі запчастини можуть використовуватися як на автобусі, так відповідно і на тролейбусі; обшивка покрита антикорозійним покриттям, у тролейбуса досить високий ресурс кузова та основних агрегатів (дана модель — не менше ніж 12 років роботи).

Передок тролейбуса майже повністю уніфікований з автобусом ЛіАЗ 5292. Лобове скло, як у всіх нинішніх випусках сучасних ЛіАЗів є розділеним, хоча деякі випуски ЛіАЗ 52802 збиралися з суцільним лобовим склом, вітрове вікно гнуте, загнуте з боків і безколірне. На даному тролейбусі застосовано лобове скло «триплекс», тобто безскалкове лобове скло (здатне утримувати осколки), скло яке з двох боків обклєюється пластиком, і завдяки цьому при сильному ударі розбите скло не вилітає, а осколки залишаються у масі до заміни склопакету, таким чином не розлітається і не може нікого травмувати; склоочисники тролейбуса — паралелограмного типу; можливе встановлення склоомивачів. Світлотехніка на передку тролейбуса представлена двома комплектами подвійних округлих фар а також двох протитуманних на бампері, ідентичних до тих, що встановлено на ЛіАЗ 5292 і ЛіАЗ 6213. Фари мають високу потужність та лінзове скління, завдяки чому значно збільшується далекоглядність фар. Протитуманні фари вміщені у бампер, вони теж оснащуються лінзовим склінням. Бампер тролейбуса зварний, чіткоокреслений, однак за габарити не виступає . Емблема Лікінського автобусного заводу з красиво виписаними літерами ЛиАЗ розміщена посередині передка. Над лобовим склом розміщений передній рейсовказівник тролейбуса (маршрутовказівник), як у сучасного тролейбуса, у ЛіАЗ 52802 це сучасне електронне табло. Однак, дисплей табло не є суцільним, як, наприклад у Белкоммунмаш 4200 або Solaris Trollino 12, кожен символ, літера та цифра мають бути розміщені у окремій клітинці, цифри маршруту мають, природно, більші клітинки; у переднього рейсовказівника два ряди з клітинками. Це був передній маршрутовказівник, також рейсовказівники розміщуються з правого боку, є і один задній (показує лише номер рейсу). Бокові дзеркала зовнішнього виду тролейбуса сферичні, закріплені на боках так, що звішуються у стилі «rabbit ear style mirror», «вуха кролика», вуха зайця.

Моторний відсік тролейбуса знаходиться на задньому звисі, попри те, що тролейбус є низькопідлоговим, рівень його підлоги підвищується ззаду, а двигун розміщений на задньому звисі «під підлогою». Тролейбус комплектується двигунами російського виробництва Динамо ДК-213 (ЕК-213, ЕДК-213), потужністю 115 кіловат, а також асинхронними ТАД-280L4, ТАД-3 (потужністю 180 кіловат), асинхронні ТАД використовуються і на інших російських тролейбусах, наприклад ВМЗ-62151, ВМЗ-6215 (обидва тролі виробнитцва Транс-Альфа). Тролейбус оснащений IGBT-транзисторною системою управління, яка дозволяє економити витрачену електроенергію усередньому на 30%, це дозволяє плавний розгін та гальмування, зменшено шум, який робить тролейбус при русі, у тролейбуса пневматичні гальма. Використання IGBT у цього тролейбуса надає йому значну перевагу порівняно з тролейбусами з РКСК, наприклад той же ЛіАЗ 5280, багато енергії реостатно-контакторної системи управління йде на нагрівання пускогальмівних реостатів. Тролейбус, як його автобусний аналог комплектується мостами угорського виробництва Raba, тролейбус є двовісним, шини тролейбуса можуть бути як дисковими, так і радіальними, на тролейбусі можуть застосовуватися шини «Matador»; тяговий міст — задній. На відміну від автобуса, у тролейбуса наявне заднє скло, яке у автобуса ЛіАЗ 5292 просто заварене. Цікавий факт, що заднього скла немає (воно заварене, як і у ЛіАЗ 6213) і у єдиному випущеному екземплярі МТрЗ-6232, який був перероблений з ЛіАЗ 6213. Гальмівна система тролейбуса:

  • робоче гальмо (для регулювання швидкості руху та зупинки транспортного засобу, включається у дію натиском педалі гальма, сповільнення відбувається залежно від сили натиску) — пневматичне гальмо, з окремим контуром на кожну вісь (двоконтурна гальмівна система);
  • резервне гальмо — стоянкове гальмо;
  • стоянкове гальмо — ручний важіль, який слугує для фіксації транспортного засобу у нерухомому положенні під час зупинки — ручний важіль, діє на задні колеса (Knorr Bremse).
  • ABS — також тролейбус комплектується антиблокувальною системою ABS.

Тролейбус ЛіАЗ 52802 вважається низькопідлоговим, рівень його підлоги (близько 35 сантиметрів до дорожнього покриття) у передній частині салону трохи підвищується, а при задньому вході наявна одна невелика сходинка. До салону тролейбуса ведуть три двостулкові двері поворотно-зсувного типу, хоча на деяких з ЛіАЗ 5292 присутні двері притискного типу, такі двері можна побачити у ЛіАЗ 52803. Салон є значно осучаснений порівняно з ЛіАЗ 5280 та комплектується сучасними матеріалами. Настил підлоги салону — з цільнотягнутого лінолеумного листа, також у нього можуть бути блискітки. Поручні тролейбуса товстого типу, вони покриті полімерною фарбою для запобіганню корозії. І горизонтальні, і вертикальні поручні достатньо зручно розміщені у салоні; вертикальні поручні розміщені майже біля кожного ряду сидінь, також вони наявні на збірних майданчиках; горизонтальні розміщені зверху та простягаються уздовж усього салону, і проходять на дверних отворах, також вони можуть бути оснащені пластиковими ручками для забезпечення більшого комфорту. Сидіння у салоні тролейбуса напівм'які, роздільного типу, спинки сидінь — пластикові, м'яка частина з синтетичних матеріалів. Характерною проблемою для багатьох, навіть сучасних ЛіАЗів стала низька відстань між рядами крісел, у даному тролейбусі відстань між рядами сидінь вже нормальна. Деякі з сидінь розміщені на невеликих помостах (на колісних арках, наприклад), у цього тролейбуса немає заднього ряду з 5 сидінь. У салоні тролейбуса міститься 23—25 сидінь, залежно від комплектації; у його автобусного аналога було лише 20 сидінь; на загальну місткість це особливо не вплинуло — тролейбус при повному завантаженні може перевозити до 115 людей.

Оскільки даний тролейбус є сучасним та низькопідлоговим, він може перевозити пасажирів-інвалідів у візках (на збірному майданчику можна побачити іконку з позначкою про місце для інвалідного візка, якщо така там клеїться); і він має усе, що для цього необхідно. Навпроти середніх дверей розташована досить крупна збірний майданчик, на якій можна розмістити навіть два інвалідні візки; також тролейбус обладнується висувним пандусом-рампою, що розкладається і складається вручну, він розміщений прямо навпроти середніх дверей. На збірному майданчику наявне одне спеціальне розкладне крісло, спеціально для пасажирів-інвалідів; також там є спеціальний ремінь для утримання візка.

Тролейбус має високий комфорт перевезення пасажирів, вентиляція у салоні представлена обдувними люками та кватирками на бокових вікнах, окрім цього, на тролейбус може встановлюватися кондиціонер. Тролейбус оснащується тонованими склопакетами (тонованими є бокові вікна). Також перевагою тролейбуса є висока стеля у салоні, низька стеля б причиняла незручності людям високого зросту.

Кабіна водія тролейбуса відокремлена від салону суцільною перегородкою, також під вихід/вхід водія з/до кабіни прилаштована передня стулка передніх дверей, що відкривається автономно; також для входу/виходу водія до або з салону є спеціальні двері у перегородці. Дизайн місця водія є значно покращений порівняно з ЛіАЗ 5280. Приладова панель тролейбуса у багатьох елементах нагадує приладову панель ЛіАЗ 5292, вона є у вигляді напівкруглу та зроблена з пластмаси, оскільки з лівого боку двері входу-виходу для водія немає, там розміщена додаткова панель з приладами. Більшість клавіш, потрібних при керуванні розташовуються з боків приладової панелі. Один суттєвий елемент, який відрізняється у тролейбуса від автобусного аналога — стрілкові прилади тепер не присутні тут, усі вони «загнані» у сучасне рідкокристалічне табло контролю, у якого усі прилади електронні, такі табло замість показникових приладів часто наявні у тролейбусів з електронними системами управління, наприклад вона також є у ЛіАЗ 52803 з IGBT, у МТрЗ-6232. Водійське крісло комфортне, з підголівником, спинка крісла регулюється у залежності від фізичних параметрів водія. Кермова система тролейбуса від чеської фірми «Csepel», з гідропідсилювачем, на кермі можна побачити трипроменеву зірку фірми «Mercedes-Benz». Проблему кількох підрульових важелів з різними функціями було вирішено шляхом об'єднання їх у мультиджойстик, який розміщений зліва. Керування тролейбусом відбувається за допомогою двох керівних педалей (акселератор і гальмо), які розміщені по боках від кермової колонки, тобто прилаштовані для керування двома ногами.

Характеристика моделі[ред. | ред. код]

Тролейбус ЛіАЗ 52802 має декілька переваг:

  • уніфікація та максимальне використання деталей від автобуса ЛіАЗ 5292;
  • застосування IGBT-транзисторної системи управління, завдяки якої можна зекономити витрати електроенергії у середньому на 30 відсотків;
  • можливість застосування суцільного лобового скла;
  • застосування безскалкового лобового скла, що з двох боків обклеєне шаром пластику і при ударі скло не розсипається, а тримається у масі;
  • можливість встановлення склоомивачів;
  • наявність антиблокувальної системи ABS;
  • плавний розгін та гальмування;
  • електронні рейсовказівники;
  • зменшено шум, що створює тролейбус завдяки шумоізоляції моторного відсіку та салону;
  • можливість застосування шин «Matador»;
  • низький рівень підлоги у передній і середній частині салону;
  • можливість перевезення 2 інвалідів у візках, велика збірний майданчик;
  • можливість встановлення відкидного пандусу для в'їзду пасажирів у інвалідних візках;
  • тоновані склопакети (бокові вікна);
  • висока стеля салону, зручна для користування людям будь-якого зросту;
  • можливість встановлення кондиціонеру;
  • занесення показникових приладів у одне сучасне рідкокристалічне табло.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Тролейбус МТрЗ-5279.1, що майже у точності виглядає як ЛіАЗ 52802.‎
  • Автобус ЛіАЗ 5292 (на базі якого зроблено дану модель тролейбуса) має і свою «довгу», 18-метрову версію — ЛіАЗ 6213. Тролейбус на базі ЛіАЗ 6213 також вже побудований, однак лише у одному екземплярі. Тролейбус відомий під назвою МТрЗ 6232 (збудований у кінці 2007) також оснащений електронною системою управління IGBT, проте поки що його серійний випуск не відбувається. Нині їздить у Москві.
  • Московський тролейбусноремонтний завод випускає тролейбус моделі МТрЗ-5279.1 (відомий також під прізвиськом «СадКо»), який майже у точності виглядає як ЛіАЗ 52802, він теж збирається на базі ЛіАЗ 5292.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

ЛіАЗ 5280
Загальні дані
Модель ЛіАЗ 52802
Клас міський тролейбус
Виробник Лікінський автобусний завод
Випускається з, рік 2005 (проект); 2007 (виробництво)
Прізвисько немає
Категорія транспортного засобу M3
Подібні моделі ЛіАЗ 5292, ЛіАЗ 5280, ЛіАЗ 52803, МТрЗ-6232
Кузов
Кузов (загальне описання) несний, цільнометалевий, зварний, вагонного компонування
Обшивка кузова оцинкована сталь
Ресурс кузова, не менше ніж, роки 12
Габаритні розміри
Довжина, мм 12400
Ширина, мм 2500
Висота, мм 3270
Колісна база, мм 5900
Колія передніх коліс, мм 2101
Колія задніх коліс, мм 1826
Маси і навантаження
Споряджена маса, кг 10440
Максимальна технічна маса, кг 18000
Максимальне технічне навантаження на передню вісь, кг 6500
Максимальне технічне навантаження на задню вісь, кг 11500
Елементи ззовні
Світлотехніка (передок) 6 фар, 4+2 протитуманні з лінзовим склінням
Бампер (передній) заварний, нечіткоокреслений
Маршрутовказівники електронні табло показу маршруту над лобовим склом
Лобове скло розділене/суцільне, безскалкове
Склоочисники паралелограмного типу, можливий склоомивач
Розташування мотовідсіка двигуна задній звис за задньою панеллю
Колеса 4×2 (кріплення дискове і радіальне)
Осі, штук 2 (4×2)
Ходова частина і гальмівні системи
Тяговий міст задній
Тяговий міст, модель Raba А-TPR19-97-VT
Робоче гальмо пневматичне, двоконтурне (розділ на контури по осях)
Стоянкове гальмо гальмівні механізми тягового моста з пневмоприводом від гальмівних камер з енергоакумуляторами
Додаткове гальмо стоянкове гальмо
ABS
Салон
Кількість дверей і тип 3 двостулкові
Настил підлоги лінолеум
Пандус для в'їзду інвалідних візків наявний навпроти середніх дверей
Поручні товстого типу, з антикорозійною обробкою + пластикові ручки
Кількість пасажирів у візках які зараз може перевезти, шт 2
Відкидні інвалідні сидіння наявне, 1
Сидіння напівм'які, роздільні, синтетичні, з пластиковими тримачами для стоячих
Кількість сидінь 23—25
Освітлення у салоні плафонові світильники на даху
Вентиляція у салоні через зсувні кватирки; вентиляція через люки + кондиціонер
Бокові вікна тоновані склопакети
Пасажиромісткість салону, чол 110
Місце водія
Кабіна водія відокремлена перегородкою від салону
Вентиляція у кабіні через зсувну кватирку
Крісло водія комфортабельне; регулюється в глибину і у висоту
Приладова панель з пластмаси (розташування приладів див. опис)
Показникові прилади уміщені у рідкокристалічне табло
Кермова система Csepel А-500.73-3520-00 з гідропідсилювачем
Педалі 2 керівні педалі
Двигун і динамічні характеристики
Марка двигуна Динамо ДК 213 (ЕК-213, ЕДК-213)
ТАД-280 L4, ТАД-3
Кількість двигунів 1
Потужність, кіловат 115 (Динамо)
180 (ТАД)
Максимальна частота обертання, хв×-1 3900
Номінальна напруга, Вольт 600
Система керування IGBT-транзисторна
IGBT з асинхронним тяговим приводом
Максимальна швидкість, км/год 75 (?) (обмежувач)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]