Лібертас (міфологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Денарій (42 рік до н. е.) випущений в обіг Кассієм Лонгіном і Лентулом Спінтером, із зображенням коронованої голови Лібертас, з жертовним глечиком і літуусом на реверсі.
Лібертас зображена на монетах декількох сучасних держав, приміром на швейцарських 20 рапенах.

Лібертас (лат. Libertas) — у стародавніх римлян — персоніфікація і богиня свободи.

Храми[ред. | ред. код]

Лібертас тривалий час була римським божеством поруч з іншими персоніфікованими чеснотами. Перший храм на її честь був зведений близько 238 року до н. е. на Авентинському пагорбі на замовлення Тіберія Гракха, ймовірно, в пам'ять про звільнення плебеїв від гніту патриціїв[1][2].

Інший храм на честь Лібертас був побудований у 58-57 роках до н. е.: після відбуття державного діяча і оратора Цицерона у вигнання, його політичний опонент Публій Клодій Пульхр побудував на Палатинському пагорбі, на місці колишнього будинку Цицерона, невеликий храм — присвячуючи власність богині, Клодіус забезпечував непридатність цієї ділянки для житла. За два роки Цицерон повернувся і довів, що освячення храму є недійсним і таким чином зумів повернути собі землю та зруйнувати храм. У 46 році до н. е. Римський сенат проголосував за зведення храму Лібертас на знак визнання Юлія Цезаря, проте він не був побудований. Статуя богині була встановлена на Римському Форумі[1]. Крім того, згадується atrium Libertatis, де зберігались народні переписи. Цей atrium згорів у часи Августа і був відбудований Азінієм Полліоном[2].

Зображення[ред. | ред. код]

Зазвичай римляни зображали Лібертас як жінку у лавровому вінку або пілосі — конічній фетровій шапці, що вручалася звільненим рабам, а отже, була символом свободи[1]; інший варіант — з пілосом в правій руці і зі списом або рогом достатку в лівій[2].

Лібертас, як персоніфікація свободи, зустрічається на монетах Римської імперії у супроводі легенди «Libertas Augusti», «Libertas populi Romani» («Свобода римського народу»), «Libertas publica» («Громадська свобода»), «Libertas aeterna» («Вічна свобода») та ін.; також голова Лібертас зустрічається на монетах Римської республіки — наприклад, на монетах Брута і Кассія, учасників заколоту проти Юлія Цезаря[3].

Сучасний символ[ред. | ред. код]

Подібно іншим римським богиням, Лібертас є джерелом натхнення для багатьох символів сучасності, включаючи Статую Свободи на острові Свободи в США. Як зазначає Служба національних парків США, римська мантія статуї є головною деталлю, що відсилає до Лібертас і символу свободи, від якої походить назва статуї[4].

Як «Міс Свобода» Лібертас зображена на лицьовій стороні більшості монет США XX століття. Також у Швейцарії Лібертас зображена на монетах номіналом 5, 10 і 20 рапенів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Libertas. Encyclopædia Britannica online. 2008. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 16 жовтня 2012. (англ.)
  2. а б в Либертас. Реальный словарь классических древностей. 1914. Архів оригіналу за 15 листопада 2012. Процитовано 16 жовтня 2012. (рос.)
  3. Либертас. Словарь нумизмата: Пер. с нем. / Х. Фенглер, Г. Гироу, В. Унгер. 1993. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 16 жовтня 2012. (рос.)
  4. Robe. National Park Service. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 1 вересня 2008. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]