Лівий шлуночок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лівий шлуночок
Модель серця людини. Позначення: A — аорта; B — лівий шлуночок; C — правий шлуночок; D — стовбур легеневої артерії
Деталі
Система Серцево-судинна система
Артерія передня міжшлуночкова гілка лівої коронарної артерії
Вена задня вена лівого шлуночка
Ідентифікатори
Латина ventriculus sinister cordis
TA98 A12.1.04.001
TA2 4062
FMA 7101
Анатомічна термінологія

Лівий шлуночок (лат. ventriculus sinister cordis) — одна з чотирьох камер серця людини, в якій починається велике коло кровообігу. Кров, збагачена киснем, надходить в лівий шлуночок з лівого передсердя через мітральний клапан і закачується в аорту через аортальний клапан.

Форма[ред. | ред. код]

Лівий шлуночок довший і має більш яскраво виражену конусоподібну форму, ніж правий шлуночок. У поперечному розрізі він виглядає як овал, майже коло. Лівий шлуночок більше м'язистий, ніж правий, і його стінки товстіші, ніж у правого шлуночка у 3-6 разів, тому що він качає кров під тиском, більшим у п'ять разів.

Відділи[ред. | ред. код]

У порожнині лівого шлуночка, як і в порожнині правого, розрізняють два відділи: задній — власне порожнину шлуночка, і передній, що являє собою продовження вгору порожнини лівого шлуночка, ніби вивідний його канал.

Задній відділ порожнини шлуночка сполучається з порожниною лівого передсердя за допомогою лівого венозного отвору (ostium venosum sinistrum, sive ostium atrioventriculare), форма якого при розгляданні його з боку лівого передсердя більш округла, але вже на настільки, як у правому шлуночку.

Передній відділ порожнини лівого шлуночка — артеріальний конус (conus arteriosus) з'єднується артеріальним отвором (ostium arteriosum) з аортою. Артеріальний конус лівого шлуночка розташовується позаду артеріального конуса правого шлуночка і, піднімаючись вправо, перехрещує його.