Швидкісний трамвай на Троєщині

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лівобережна лінія
Київський швидкісний трамвай
Відкриття першої ділянки 26 травня 2000 (23 роки)
Довжина, км 13,2 км
Кількість станцій 7 (+7 зупинок)
Час проїзду, хв 15 хв.
Максимальна кількість вагонів у складі поїзда 2




Електродепо Дарницьке депо

Лівобережна лінія Київського швидкісного трамвая — лінія Київського швидкісного трамвая. Розташована у лівобережній частині Києва. Відкрита 26 травня 2000 року. Лінією пролягають трамвайні маршрути № 4 і № 5.

Історія[ред. | ред. код]

Панорама станції «Романа Шухевича»

На місці лінії у 19701980-х роках планувалося будівництво Придніпровської лінії Київського метрополітену. Спочатку планувалось, що вона з'єднає житлові масиви лівобережжя від Вигурівщини-Троєщини до Позняків, буде мати пересадки на залізничні станції Городня, Київ-Дніпровський. Також планувалась пересадка на станцію метро «Лівобережна» Святошинсько-Броварської лінії Київського метрополітену та станцію «Позняки» Сирецько-Печерської лінії.

Будівництво почалося у 1993 році. Біля сучасної станції Каштанова на Троєщині було утворено штаб будівництва, завезено рейки. Укладання рейок здійснювалась будівельною компанією «Південзахідтрансбуд». Спорудження лінії швидкісного трамвая передбачало будівництво транспортних мостів. Із них три (що знаходяться відповідно над станціями «Драйзера», «Сержа Лифаря» і «Олександри Екстер») за проектом мали бути абсолютно однаковими. Найшвидше було збудовано міст біля станції «Сержа Лифаря». Його було відкрито для пішоходів і автотранспорту у 1995 році. Решта мостів добудовувалися вкрай повільно. Усі мости мають 6 смуг для руху автотранспорту (по 3 в кожному напрямку) та 2 доріжки для пішоходів. Міст біля станції «Каштанова» відрізняється від трьох інших тим, що є винятково пішохідним, і, відповідно, значно вужчим. Останнім було збудовано міст, безпосередньо на якому розташована станція «Романа Шухевича» (перейменована з 4 січня 2022 року)[1]. Пізніше поруч також було збудовано додатковий міст для виїзду з проспекту Романа Шухевича на вулицю Оноре де Бальзака.

У 1999 році Київською міською адміністрацією було дано розпорядження добудувати ліню до Дня Києва 2000 року. Добудувати лінію до станції метро «Лівобережна» вчасно не вдалося (на той момент будівельні роботи навіть на Троєщині ще не були завершені, не було збудовано мосту над проспектом Романа Шухевича), пізніше було прийнято рішення про скорочення пускової ділянки майже вдвічі, від станції «Милославська» до станції «Романа Шухевича». Лінія була відкрита на День Києва, 26 травня 2000 року. Спорудження запланованої дільниці до станції метро «Лівобережна» так і не було розпочате.

Панорама другої лінії швидкісного трамвая на Троєщині

Трамвай, що курсував лінією, отримав номер 2. З 1 серпня того ж року його маршрут було продовжено до зупинки звичайного нешвидкісного трамвая «вул. Сержа Лифаря». Старим маршрутом певний час ще курсував трамвай 2-к (короткий). По цій лінії трамваї курсували лише до 18-ї години, а у вихідні — до 15 години, при цьому інтервал руху трамваїв сягав півгодини і більше.

Маршрут був збитковим і непотрібним, бо пролягав у межах одного масиву, тому 1 січня 2009 року його було закрито[2][3]. Початково планувалося, що в майбутньому, замість Лівобережного швидкісного трамвая, на його місці проляже Лівобережна лінія Київського метрополітену. 2010 року міська влада вирішила відкласти спорудження метро і продовжити трамвайну колію до станції міської електрички, проте здійсненню цих планів заважав водозабір, три водоводи і гаражний кооператив[2]. Тому тривалий час роботи просувались досить повільно, і зрештою було вирішено трамвайну лінію до платформи «Троєщина» не будувати, а створити новий пересадковий вузол з трамвая на міську електричку. Лише на початку 2012 року було розібрано розворотне кільце за станцією «Романа Шухевича» і почалось прокладання колій до нової залізничної платформи, спорудження якої розпочалося одночасно з подовженням трамвайної лінії[4][5].

24 жовтня 2012 року після проведеної реконструкції пасажирський рух по лінії було відновлено[6], лінію було подовжено до новозбудованої зупинки Троєщина ІІ міської електрички. Були запущені два маршрути — № 4, який став суто швидкісним і пролягає лише вулиці Оноре де Бальзака до станції «Милославська», та № 5, що курсує по вулицях Оноре де Бальзака, Милославській та Миколи Закревського до зупинки «Вулиця Сержа Лифаря», яка розташована на перетині вулиць Сержа Лифаря і Миколи Закревського. З трамваїв маршруту № 5 можливо пересісти на трамваї № 28, 33 і 35.

Протягом 2018–2023 років були перейменовані станції: «Сабурова» на «Сержа Лифаря», «Цвєтаєвої» на «Олександри Екстер», «Ватутіна» на «Романа Шухевича».

У міжпіковий час, коли міська електричка не працює, трамваї курсують лише до станції «Романа Шухевича», де пасажири можуть пересісти на рейсові тролейбусні маршрути № 29, 30, 31, 47.

Інфраструктура[ред. | ред. код]

Станом на початок 2015 року Лівобережна лінія швидкісного трамваю налічує 7 станцій і недобудований пункт технічного обслуговування. Вона повністю відділена від проїзної частини (відгороджена парканом), що унеможливлює перешкоди на шляху вагонів, тобто повністю відповідає стандартам швидкісного трамваю і придатна до експлуатації.

На всіх станціях лінії встановлені спеціальні турнікети для оплати проїзду. У трамваї маршруту № 5, який також курсує по нешвидкісній ділянці шляху, встановлені спеціальні електронні компостери.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Киеве трамвайную остановку "Генерала Ватутина" переименовали в "Романа Шухевича" [Архівовано 18 січня 2022 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. а б Троєщина залишиться без метро, але з трамваєм. Архів оригіналу за 31 грудня 2015. Процитовано 25 червня 2010.
  3. Киев — Трамвайные линии: Скоростной трамвай № 2 (закрыт 01.01.2009). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 25 червня 2010.
  4. Началась реконструкция скоростного трамвая на Троещине [Архівовано 19 жовтня 2014 у Wayback Machine.] // Киевпресс. — 2012. — 5 апреля. (рос.)
  5. Тоцкий Олег. Реконструкция скоростного трамвая на Троещине [Архівовано 4 жовтня 2013 у Wayback Machine.] // tov-tob.livejournal.com. — 2012. — 5 июля. (рос.)
  6. Азаров открыл линию скоростного трамвая на Троещине. Архів оригіналу за 28 квітня 2013. Процитовано 26 жовтня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]