Літцендрат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літцендрат з 8-ми провідників
Літцендрат

Літцендра́т (нім. Litzen — пасмо та Draht — дріт, провід) — багатожильний електричний провід, кожна жила якого є покритою ізолюючим лаком. Застосовується для виготовлення котушок індуктивності високої добротності.

Висока добротність котушок індуктивності, намотаних літцендратом, обумовлена ефективнішим використанням сумарного перетину жил, які утворюють провід, так як змінний струм в провіднику тече переважно у поверхневому шарі (т. з. скін-ефект). Застосування літцендрату дозволяє зменшити масогабаритні параметри котушок індуктивності при збереженні або покращенні значень добротності і активного опору. Альтернативою до літцендрату є дріт з потрійною ізоляцією (англ. triple insulation wire), що збільшує відстань між провідниками у котушці за рахунок товщини ізоляції, що зменшує ефект близькості провідників (англ. proximity effect), ефект тієї ж природи, що і скін-ефект, але стосується струму у близько розташованих провідниках.

Літцендрат є відносно дорогим, його важче підготувати до паяння, ніж звичайні одножильні і багатожильні проводи. Тому є сенс застосовувати його у високочастотних котушках з відносно великим числом витків, наприклад, у коливальних контурах довго- і середньохвильової радіоапаратури, у високочастотних трансформаторах блоків живлення тощо. Коли число витків котушки (а, значить, і довжина проводу, і його активний опір) є невеликими, зазвичай використовують дешевший одножильний провід відносно великого перетину.

В аудіотехніці з літцендрату іноді виготовляють кабелі для міжблокових сполучень.

Літцендрат[1][2] складається з пучка мідних емальованих провідників діаметром 0,05; 0,06; 0,07; 0,1 або 0,2 мм. Пучок обмотаний одним (ЛЭШО) або двома (ЛЭШД) шарами натурального шовку або шовку лавсан (відповідно марки ЛЭЛО та ЛЭЛД). Провід ЛЭПКО має обмотку з шовку капрон. Високочастотний провід ЛЭП має лише емалеве покриття окремих провідників шаром поліуретанового лаку. Провід ЛЭП і ЛЭПКО обслуговуються без попередньої зачистки емалі и без застосування допоміжних травильних складів.

Приклад маркування:

ЛЕШО 7 х 0,07 означає, що це літцендрат, складений з семи провідників в шовковому обплетені, діаметр дротів — 0,07 мм.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГОСТ 16186-74 Провода обмоточные высокочастотные. Технические условия.
  2. ТУ 16-К80.03-89 Провода обмоточные высокочастотные.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Борисов В. Г. Юный радиолюбитель. 3-е изд., переработанное и дополненное. Массовая радиобиблиотека, вып. 330. — М.-Л.:Госэнергоиздат, 1959
  • Бессонов В. В. Радиоэлектроника для начинающих (и не только). — М.:Солон-Пресс, 2001.
  • Sullivan, Charles R. (March 1999), Optimal Choice for Number of Strands in a Litz-Wire Transformer Winding [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.], IEEE Transactions on Power Electronics 14 (2): 283–291

Посилання[ред. | ред. код]