Ліч (фентезі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ліч (нежить))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Типове зображення ліча (відеогра The Battle for Wesnoth).

Ліч (англ. lich, від давн-англ. līċ — «труп») — один з типів немертвих у фентезі, чаклун, який досягнув тілесного безсмертя. Для цього жива істота використовує заклинання чи ритуали, які вбивають її тіло, але прив'язують розум до нього. Таким чином ліч уникає старіння і стає безсмертним.

У фентезійних творах (наприклад, «Імперії некромантів» Кларка Ештона Сміта 1936 р.) слово lich первісно використовувалось у сенсі просто «труп», потім стало спеціальним терміном для позначення амплуа в рольових фентезійних іграх. Пізніше вживання терміна щодо специфічного типу немертвих істот починається з 1976 року: з гри Dungeons & Dragons, і з брошури «Грейхок», написаної Гаррі Гайгексом і Робертом Кунцом[1].

Образ ліча[ред. | ред. код]

Як правило, ліч зображається рухомим скелетом, наділеним сильними магічними здібностями і владою над іншим немертвим. Ліч зазвичай укладає свою душу (життєву силу) в спеціальному предметі — філактерії, за допомогою якого здатний відродитися після знищення старого тіла в підхожому новому. До філактерії може укладатися і смертність, роблячи чаклуна так само незнищенним, поки філактерія ціла.

У ранніх фентезійних творах, як «Імперія некромантів» Кларка Ештона Сміта, лічами називалися, відповідно до первісного значення, будь-які трупи. У настільній грі Dungeons & Dragons слово вперше стало вживатися стосовно немертвих. Звідти ж виникло поширення поняття «ліч» на істот, які не будучи людьми за життя, володіли магією. Такими є, наприклад, дракони-лічі чи іллітиди-лічі.

Особливим випадком ліча є деміліч. Ця істота — ліч, тіло якого в силу давнини розпалося на пил і цілою залишилася невелика частина, як правило, череп. Проте демілічі володіють сильнішими магічними здібностями, аніж звичайні лічі, а їхні рештки пересуваються завдяки левітації[2].

Галерея[ред. | ред. код]


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gygax, Gary (1976). Grewhawk. TSR Rules. с. 35. LICHES: These skeletal monsters are of magical origin, each Lich formerly being a very powerful Magic-User or Magic-User/Cleric in life, and are now alive only by means of great spells and will because of being in some way disturbed.
  2. Бестиарий. Нежить - Михаил Попов - МИР ФАНТАСТИКИ И ФЭНТЕЗИ. www.mirf.ru. Архів оригіналу за 5 травня 2015. Процитовано 7 серпня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]