Мавзолей (універмаг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТЦ «Радянський»
ТЦ «Радянський» та прилеглий 520-й мікрорайон за часів СРСР.

50°00′32″ пн. ш. 36°20′03″ сх. д. / 50.00889° пн. ш. 36.33417° сх. д. / 50.00889; 36.33417
Розташування Харків
Архітектор Л. І. Волков та Є. Л. Замерець
Відкриття 1978
Призначення торговельний центр
Адреса вул. Гвардійців-Широнінців, 45.
Мапа

ТЦ «Радянський», більш відомий як «Мавзолей» — перший торговельний центр на Салтівці, що в Харкові. Розташований за адресою вул. Гвардійців-Широнінців, 45. Універмаг було побудовано в 1978 році, наразі перебуває в аварійному стані та потребує реконструкції.

Назва[ред. | ред. код]

Прізвисько «Мавзолей» споруда отримала за свій червоний колір та особливу ступінчасту форму, що нагадує мавзолей Леніна. Також у часи свого розквіту торговий центр був відомий як «Мурашник» через те, що на кожен з поверхів будівлі можна потрапити ззовні.

Крамниці[ред. | ред. код]

За радянських часів в будівлі розміщувалися продуктовий, продовольчий і господарський магазини, перукарня, кафе і дитяча молочна кухня.

Зараз на території торговельного центру знаходяться секонд-хенд, більярдний клуб та бюро ритуальних послуг; підвальне приміщення використовується як склад.

Реконструкція[ред. | ред. код]

5 січня 2012 року голова Адміністрації Московського району міста Харкова Олег Товкун повідомив, що планується реконструкція торговельного центру. Робота з благоустрою прилеглої території вже розпочата: виконана реконструкція підпірної стіни, встановлені нові сходові марші, проведене кронування дерев, йде реконструкція Липової алеї.

Посилання[ред. | ред. код]