Мадагаскарська черепаха дзьобогруда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мадагаскарська черепаха дзьобогруда
Мадагаскарська черепаха дзьобогруда
Мадагаскарська черепаха дзьобогруда
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Схованошиї черепахи (Cryptodira)
Родина: Суходільні черепахи (Testudinidae)
Рід: Мадагаскарські черепахи (Astrochelys)
Вид: Мадагаскарська черепаха дзьобогруда
Astrochelys yniphora
(Vaillant, 1885)
Поширення дзьобогрудою мадагаскарської черепахи
Поширення дзьобогрудою мадагаскарської черепахи
Синоніми
Testudo yniphora
Geochelone yniphora
Посилання
Вікісховище: Astrochelys yniphora
Віківиди: Astrochelys yniphora
EOL: 794291
МСОП: 9016
NCBI: 532073

Мадагаскарська черепаха дзьобогруда (Astrochelys yniphora) — вид черепах з роду Мадагаскарські черепахи родини Суходільні черепахи. Місцева назва «ангонока».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 44,6-48 см, ваги — 10—19 кг. Спостерігається статевий диморфізм: самці значно більші та важчі за самиць. Панцир дуже високий з різко пластроном, що виділяється вперед. Він допомагає пересуванню у густих заростях. Відмінною особливістю є наявність у дорослих самців своєрідного «дзьоба», або кіля, який «виростає» з горлових щитків, розташованих на пластроні. Це утворення виконує важливу роль у процесі розмноження виду.

Карапакс м'яко-коричневого кольору з чітким димчасто-жовтим зірчастим малюнком. Молоді особини відрізняються більш яскравим забарвленням, присутністю слабко виражених променів на карапаксі та каштановою облямівкою щитків.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє узбережжя у бамбукових та сухих листяних лісах, розріджені сухі чагарники з відкритими сонцю лісовими ділянки, антропогенні трав'янисті савани, зони напіввологого і тропічного клімату. З травня по жовтень під час посушливого періоді активність різко падає. Вона не риє нір у ґрунті, а шукає притулок у густих заростях чагарнику. Харчується свіжим листям, зокрема бобовими, й трав'янистою рослинністю.

Статева зрілість настає у природі у віці 20 років, у неволі — у 12 років. Сезон парування триває з жовтня по лютий, досягаючи піку у листопаді—грудні. Прелюдією до розмноження є турніри (бійки) між самцями. Самці сходяться і намагаються своїми «дзьобами» на пластроні перекинути супротивника. Самець, який перевернув суперника — направляється до самиці, а переможений перевертається та йде далі шукати щастя.

Самиці відкладають 2—6 білих сферичних яєць діаметром 42—47 мм й вагою 40,5—50 г. За сезон буває до 7 кладок. Яйця відкладаються у заглиблення, закопуються у ґрунт на глибину до 11 см. Інкубаційний період триває від 168 до 296 днів в залежності від температури інкубації.

За різними відомостями у природі залишилося від 400 до 1000 цих черепах.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на узбережжі затоки Балі на північному заході о. Мадагаскар.

Джерела[ред. | ред. код]