Мажорний тризвук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мажорний тризвук — тризвук, що складається з великої терції внизу і малої — вгорі, між крайніми звуками якого утворюється інтервал чистої квінти.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Мажорний тризвук складається з трьох тонів з відношенням частот 4:5:6. На малюнку показано форму коливань для окремих тонів та співзвучь чистої квінти і мажорного тризвука

Мажорний тризвук є одним з мажорних акордів, до складу яких входять звуки, віддалені від основного тону на велику терцію і чисту квінту. Також мажорними є великий і малий мажорний септакорди.

Мажорний тризвук є діатонічним акордом і будується на I, IV і V ступенях натурального мажору. Ці три тризвуки яскравіше інших виражають ладові функції, завдяки чому називаються головними тризвуками і позначаються як і головні ступені: T, S, D. У натуральному мінорі також три мажорних тризвуки, які не будуються від головних ступенів ладу, і тому називаються побічними. У гармонічному мажорі або мінорі — лише два мажорних тризвуки.

Скороченим позначенням мажорного тризвуку є маж. 53, що відповідає виду акорду і інтервалам, що входять до його складу. Відповідно до системи буквено-цифрових позначень акордів, мажорний тризвук позначається за допомогою великої латинської літери і необов'язковою приставки dur, що визначає лад акорду: наприклад, до-мажорний тризвук позначається як C або C-dur.

Список мажорних тризвуків[ред. | ред. код]

Акорд Основний тон Велика терція Чиста квінта
C C E G
C C E (F) G
D D F A
D D F A
D D Fдубль дієз (G) A
E E G B
E E G H
F F A C
F F A C
G G B D
G G H D
G G H (C) D
A A C E
A A C E
A A Cдубль дієз (D) E (F)
B B D F
H H D F

Обернення[ред. | ред. код]

Першим зверненням мажорного тризвуку є мажорний секстакорд, в якому нижнім звуком є терція. Другим зверненням є мажорний квартсекстакорд, з квінтою як нижнім звуком.

До складу мажорного тризвуку і його звернень входять велика і мала терція, а також чиста кварта, що є зверненням чистої квінти:

Інтервальна будова обернень мажорного тризвуку
Основний тризвук Мажорний тризвук в. 3 + м. 3
Перше обернення Мажорний секстакорд м. 3 + ч. 4
Друге обернення Мажорний квартсекстакорд ч. 4 + в. 3

Наприклад, до-мажорний тризвук і його обернення складаються з нот до, мі і соль:

До-мажорний тризвук і його обернення

Література[ред. | ред. код]