Мазер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Люмінесцентне світіння водневого мазера, що підтримується фотонами першого елемента Періодичної таблиці під час генерування НВЧ-радіовипромінення.

Мáзер (англ. maser — microwave amplification by stimulated emission of radiation — посилення мікрохвиль за допомогою вимушеного випромінювання) — квантовий генератор, який випромінює когерентні радіохвилі у сантиметровому чи міліметровому діапазоні (довжина хвилі порядку сантиметра).

Принцип дії[ред. | ред. код]

Принцип дії мазера подібний до принципу дії лазера: коли у речовині виникає інверсна заселеність атомних (чи молекулярних) енергетичних рівнів (тобто, коли кількість збуджених атомів (або молекул) на верхньому енергетичному рівні значно перевищує кількість таких же на нижчому енергетичному рівні), стає можливим здійснення стимульованого випромінювання. Тоді середовище не поглинає електромагнітне випромінювання з відповідною довжиною хвилі, а навпаки — підсилює його.

Застосування[ред. | ред. код]

Мазери застосовують у техніці, для космічного зв'язку, у фізичних дослідженнях, а також як квантові еталони частоти[en].

Природні мазери[ред. | ред. код]

Після винаходу вважалося, що мазер — суто людське творіння, проте в 1960-х роках астрономи виявили велетенські космічні мазери, що випромінюють потужні радіолінії з довжиною хвилі 18 см та 1,35 см. У наш час процес відкриття нових космічних мазерів за допомогою деяких потужних космічних телескопів триває постійно[1]. Умови для генерації мазерного випромінювання виникають у компактних молекулярних хмарах (розміром мільйони кілометрів), що містять молекули гідроксилу та води[2]. Накачкою слугують космічні промені[джерело?].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Hubble показав «космічний мазер» у сузір'ї Жертівника. ФОТО. 28.08.2023, 15:04
  2. Шкловский И. С. 4. Космические мазеры // Звезды: их рождение, жизнь и смерть. — 3-е изд., перераб. — М. : Наука, Главная редакция физико-математической литературы, 1984. — 384 с.(рос.)

Література[ред. | ред. код]