Загалом безпечна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Майже безпечна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Загалом безпечна»
Обкладинка українського видання
Автор Дуглас Адамс
Назва мовою оригіналу Mostly Harmless
Мова англійська
Серія Путівник Галактикою
Жанр роман, фантастика
Укр. видавництво НК-Богдан
Видавництво Pan Books
Видано 1992
Видано українською 2018
Перекладач(і) Олексій Антомонов (2018)
Попередній твір Бувайте, та дякуємо за рибу
Наступний твір А, й до речі...

«Загалом безпечна» (англ. Mostly Harmless, 1984) — гумористичний науково-фантастичний роман британського письменника Дугласа Адамса. П'ята, заключна частина пенталогії «Путівник Галактикою».

Назва роману є відсиланням до жарту з першої книги циклу, в якій Артур Дент намагався знайти в «Путівнику …» статтю, присвячену Землі, і виявив, що вона складається з одного-єдиного слова: «безпечна». Друг Артура, Форд Префект, один з авторів «Путівника …» повідомив, що відправив свій варіант статті, але редактор його скоротив, і в наступному виданні «Путівника …» буде значитися «майже безпечна».

Дійові особи[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Мультиверсійність всесвіту є ключовою ниткою, яка проходить через всю книгу. У Всесвіті п'ятої книги серії «Путівник Галактикою» знову з'являється Земля — тепер в іншому всесвіті, в якому її не знищили вогони.

Місцем дії є новий світ — планета Люмеелле, на якій зазнав аварії космоліт Артура Дента.

В результаті низки випадкових подій у Артура Дента і Трілліан з'являється дочка Рендом. Так само в творі розповідається про долю Трілліан в паралельному всесвіті, де вона не полетіла з Зафодом Біблброксом на космічному кораблі, а вогони не знищили Землю (поки що).

Переклад українською[ред. | ред. код]

  • Адамс Дуґлас. «Загалом Безпечна». Переклав з англійської Олексій Антомонов. Тернопіль: «НК ― Богдан». 2018. 352 стор. ISBN 978-966-10-5506-2 (серія «Маєстат слова»)

Сприйняття[ред. | ред. код]

Оглядач сайту mrpl.city Іван Синєпалов розташував цей роман разом із його попередником — романом «Бувайте, та дякуємо за рибу» — на 1 місці у переліку найкращих книжок, виданих українською мовою у 2018 році.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Іван Синєпалов (29 грудня 2018). Маріупольцям на довгі новорічні свята: найкращі українські книги 2018 року. mrpl.city. Архів оригіналу за 27 травня 2019. Процитовано 27 травня 2019.