Майкл Джейстон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майкл А. Джейстон
англ. Michael Jayston
Майкл Джейстон
Майкл Джейстон
Майкл Джейстон
Народився 29 жовтня 1935(1935-10-29)[1]
Ноттінгем, Англія
Помер 5 лютого 2024(2024-02-05)[2] (88 років)
Гоувd, Східний Сассекс, Південно-Східна Англія, Англія, Велика Британія
Громадянство  Велика Британія
Діяльність актор, мандрівник-дослідник, телеактор
Alma mater Ґілдголська школа музики й театру
Роки діяльності з 1962 року
Дружина Лінн Фарлі
Хезер Шеддон
Енн Смітсон
Провідні ролі Роль Валеярда
у серіалі Доктор Хто
IMDb nm0419785

Майкл Джейстон (англ. Michael Jayston; 29 жовтня 1935 — 5 лютого 2024) — англійський актор. Однією з головних його ролей є роль Валеярда у британському науково-фантастичному серіалі Доктор Хто, яку він виконав у сезоні, що носить назву Суд над Володарем Часу (1986 рік).

Біографія[ред. | ред. код]

Раннє життя[ред. | ред. код]

Джейстон навчався у Бекетській школі, що у Західному Бриджстоні. Потім недовго працював бухгалтером, перш ніж вступити до Ґілдхолльської школи музики і театру, де він вчився акторського мистецтва. Дебютував на сцені у 27 років.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Актор був одружений тричі. Впеше у 1965 році з акторкою Лінн Фарлі, потім - у 1970 році з Хезер Шеддон. У 1978 році він одружився із Енн Смітсон, із якою живе і досі.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Майкл Джейстон отримав визнання, як театральний актор, ще до своєї появи на телебаченні. Та й там першими його ролями стали ролі у теледаптаціях Шекспірівських п'єс "Сон літньої ночі" (1968), "Венеційський купець" (1973) і "Король Лір" (1975). Також Джейстон виконав роль службовця Доулінга у драмі "Ігри влади".

Його кандидатура розглядалася на роль Джеймса Бонда, і він виконав її у радіоадаптаії фільму Живеш тільки двічі у 1990 році. У 1970 році він зіграв Генрі Айртона у фільмі "Кромвель". Також Джейстон виконав роль Миколи ІІ у фільмі "Микола і Олександра", на зйомках якого познайомився зі своїм близьким другом Томом Бейкером, а у 1973 році - роль містера Рочестера у серіалі Джейн Ейр.

Визначною подією в його житті стала роль Валеярда у британському науково-фантастичному серіалі Доктор Хто. В історії Останній ворог Майстер стверджує, що Валеярд є черговим, але злим втіленням Доктора.

Також Джейсон виконував ролі таких у серіалах ВВС, як "EastEnders", "Coronation Street", "Тільки дурні і коні", "Неочікувані історії", "Рахунок".

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]