Македонська-Камениця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто Македонська-Камениця
(мак. Македонска Камениця)
Герб Прапор
Основні дані
Країна Північна Македонія Північна Македонія
Регіон Східний регіон
Община Македонска-Камениця
Населення 4 368 осіб (2021)

Македонська-Камениця (мак. Македонска Каменица) — місто в Північній Македонії, центр однойменної общини Македонська-Камениця. Місто розташоване на річці Камениця, правій притоці річки Брегалниця, в історико-географічній області Осогово.

Історія[ред. | ред. код]

Місто було відоме видобуванням неподалік, у районі села Саса, олов'яно-цинкових руд. Свою назву місто отримало від річки Камениця, в 1566 році згаданої, як Камена-Река. Камениця вперше згадана в турецьких записах, як село в 15701573 рр., тоді тут жили 80 сімей та 59 холостяків.

Тут проживали 350 жителів, все болгари (македонці)-християни. У 1905 році 320 мешканців села були прихожанами церкви Болгарської екзархії.

Після Балканської війни село увійшло до складу Сербії, а потім і Югославії. Після Другої світової війни село збільшувалося за рахунок розвитку рудника в сусідній Сасі і в 1950 році стало містом. Перейменовано в місто Македонська-Камениця, щоб відрізняти від інших міст Югославії з подібним найменуванням, таких як, Косовська-Камениця, Сремська-Камениця тощо.

Македонска-Камениця

Населення[ред. | ред. код]

За переписом 2021 року, у місті проживали 4 368 осіб.

Національний склад[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]