Малах-хаїм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хаїм бен Шломо з Каліша відомий як Хаїм Малах (1650-ті, Каліш — 1716 або 1717) — єврейський релігійний діяч, містик і саббатіанець. рабин

Життєпис[ред. | ред. код]

Відомо що в 1680-х роках Малах-хаїм жив у Речі Посполитій, де мав славу як видатний талмудист і каббаліст. Багато рабинів і талмудистів вчилися у нього кабалі.

У 1690 році він вирушив до Османщини, де зійшовся з ватажками саббатіанської секти, особливо з секретарем лжемесії (Саббатай Цеві), Самуїлом Прімо. Через короткий час Малах-хаїм покинув Туреччину і вирушив до Європи пропагувати саббатіанство. У Відні мав диспут з рабином Іоною Ландеофером і рабином Мойсеєм-Хаїмом, які були відряджені празьким рабином Авраамом Бродою для цієї мети до Відня. Малах-хаїм відвідав інші єврейські центри в Німеччині та Польщі, де він проповідував про пришестя лжемесіі в 1706 році, через 40 років по вимушеному переході до ісламу, подібно до того, як Мойсей пробув сорок років в ефіопському царстві, перш ніж взявся за звільнення ізраїльського народу від єгипетського ярма.

Проповіді Малаха Хаїма справили сильне враження, особливо в Галичині, де багато громад (Жолкевська, Бучацька, Підгайська), приєднались до саббатіанського руху. Польські рабини за наполяганням рабина Цебі Ашкеназі (חבם צבי) вигнали в 1700 році Малах-хаїма з Польщі. За Малах-хаїмом поїхала маса його шанувальників до Палестини. Деякий час Малах-хаїм жив у Єрусалимі, а після вигнання його звідти зробив подорож Туреччиною. У 1715 році прибув до Амстердаму, а звідти знову вирушив до Польщі, де незабаром і помер.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Малах, Хайим // Еврейская энциклопедия Брокгауза и Ефрона. — 1911. — Т. X. — Ствп. 564-565. (рос. дореф.)(рос.)
  • Pawel Maciejko. Malakh, Ḥayim ben Shelomoh (англ.).
  • Саббатай Цви // Электронная еврейская энциклопедия. (рос.)
  • Підгайці - путівник. Шляхами штетлів. Об'єкти єврейської культурної спадщини в транскордонному туризмі.
  • Kaufmann Kohler, M. Seligsohn. ḤAYYIM MAL'AK // Jewish Encyclopedia / ed. by Isidore Singer. — New York : Funk & Wagnalls, 1901—1906.