Малий Олімп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Улудаг
Малий Олімп
Малий Олімп
Малий Олімп

Координати: 40°04′10″ пн. ш. 29°13′17″ сх. д. / 40.06944° пн. ш. 29.22139° сх. д. / 40.06944; 29.22139
Країна  Туреччина
Регіон Бурса
Розташування Туреччина, Бурса (іл)
Система Улудаг (гори)
Тип гора і пам'ятка
Висота 2543 м
Висота відносна 1504 м
Улудаг. Карта розташування: Туреччина
Улудаг
Улудаг
Улудаг (Туреччина)
Мапа
CMNS: Малий Олімп у Вікісховищі

Улудаг (тур. Uludağ [uˈɫudaː]; в античності — Малий Олімп, Місійський або Віфінський Олімп) — найзначніша гірська вершина хребта Улудаг, а також всієї західної частини п-ова Мала Азія. Висота 2543 м над р.м.[1] Розташована безпосередньо на південь від м. Бурса (до 1326 р. — Прусса). Гора Улудаг - це найвища гора в регіоні Мармурового моря. Її високий пік Kartaltepe становить 2543 м. Високі плато на півночі : Sarıalan, Kirazlıyayla, Kadıyayla і Sobra. У середньовіччі була відома як місце усамітнення православних візантійських ченців, через що турки, які захопили її, довгий час називали гору «Кешиш-даг» (букв. «чернеча гора»). Високі плато на півночі : Sarıalan, Kirazlıyayla, Kadıyayla і Sobra. Нині відома як найбільший гірськолижний курорт в Західній Туреччині. Навколо гори створений національний парк Улудаг.

На схилах гори у 1974-1989, існувала копальня та комбінат з видобутку та збагачення вольфрамової руди. Підприємство було закрито через високу собівартість продукції.

До вершини прокладено канатну дорогу — Канатна дорога Бурса-Улудаг.

Історія[ред. | ред. код]

Геродот згадує про страшного вепра, який водився на Місійському Олімпі. Під час полювання на нього загинув син лідійського царя Креза.

Перші відлюдники почали селитися в печерах гори ще за часів Діоклетіана. Відомий був "Поліхроніон", ігуменом якого в IX столітті був Мефодій Моравський. Іншим відомим подвижником гори Малий Олімп був Платон Студит (VIII століття), ім'я якого пов'язане з монастирями або скитами "Сімволех" ("Символів") і "Сакудіон" (грец. Σακκουδίων). Чернець Платон привертає до подвигу на горі свого родича, який увійшов в історію під іменем Федора Студита. Ігуменом одного з монастирів на Олімпі в першій половині X століття був просвітитель алан Євтимій. Також з горою Малий Олімп пов'язана діяльність Іоанникія Великого.

Клімат і рослинність[ред. | ред. код]

Високогірний клімат. Залежно від висоти температура знижується. З точки зору статистичних даних, 144,7 днів в році є морозними, підходять для катання на лижах, а період - з кінця березня по грудень.


Тварини[ред. | ред. код]

В національному Улудазькому парку водяться ведмеді, вовки, лисиці, білки, кролики, тхори, змії, дикі кабани, грифи, гірські орли, дятли, сови, голуби, гірські солов'ї та інші. Ендеміками є гриф-ягнятник, аполлон .

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Türkeikarte der Geographischen Fakultät der Universität Ankara. Архів оригіналу за 13 липня 2014. Процитовано 8 квітня 2014.