Критський бик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Частина серії статей на тему:
Давньогрецька міфологія
Геракл (Геркулес) бореться з Критським биком. Деталь римської мозаїки III століття
Категорія Категорія Портал Портал

Критський бик, або Марафонський бик (грец. Ταύρος της Κρήτης) — назва кількох міфічних биків, з яких відомі бик, посланий Зевсом, щоб викрасти Європу, і бик, якого цар Криту Мінос відмовився приносити в жертву Посейдону, за що був покараний. Приборкання останнього було сьомим подвигом Геракла і передусім відомий саме Критський бик з міфу про цього героя.

Походження[ред. | ред. код]

Мінос мав принести бика в жертву Посейдону, але вражений його красою, залишив у своїх стадах, а офірував іншого бика. Посейдон за це наслав на Критського бика буйство і чудесні сили. Бик спустошував посіви Криту вогнем, який вивергав з ніздрів, і руйнував споруди. Від нього ж хтива Пасіфая народила Мінотавра[1].

Приборкання бика[ред. | ред. код]

Еврістей призначив Гераклу черговим завданням вирушити на Крит і приборкати бика. Мінос запропонував свою допомогу, але Геракл відмовився від неї та вирушив на лови бика сам. Герой зумів спіймати його завдяки своїй силі і переправити в Мікени. Еврістей відпустив бика і присвятив його Гері, однак та була невдоволена таким подарунком, оскільки він тільки примножував славу Геракла. Вона відправила бика в Спарту, а потім в Аркадію та Марафон. Пізніше герой Тесей приборкав цього бика в Марафоні, після чого привів до Афін і там пожертвував богині Афіні[2].

Трактування міфу про Критського бика[ред. | ред. код]

Претендент на царський престол Криту мусив перемогти в ритуальному бою людину, одягнену в шкуру бика, що й відображено в цьому міфі. Це випробування відоме і з інших міфів, як міфи про Тесея і Мінотавра, Ясона і бика царя Еета. Також бик був символом Діоніса, його приборкання відоме як частина Діонісійських містерій[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Аполлодор II.5.7; Діодор Сицилійський IV.13; Павсаній I.27.8.
  2. Діодор Сицилійський. Цит. тв.; Сервій. Коментарі до «Енеїди» Вергілія VIII.294; Аполлодор. Цит. тв.
  3. Graves, Robert (15 травня 2018). The Greek Myths: The Complete and Definitive Edition (англ.). National Geographic Books. с. 129–130. ISBN 978-0-241-98235-8. 

Література[ред. | ред. код]

  • Словник античної мітології / Упоряд. Козовик І. Я., Пономарів О. Д. Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2006. 312 с.
  • Graves, Robert. The Greek Myths: The Complete and Definitive Edition. Penguin UK, 2018 р. 784 p.