Антоній Маргіттай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Маргіттай Антоній)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анто́ній Маргітта́й (угор. Margittai Antal, справжнє прізвище Гербер; 17 вересня 1880, Паланок — 17 липня 1939, Мукачеве) — ботанік-флорист, систематик та знавець флори Карпатського регіону.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 17 вересня 1880 року в селі Паланок комітату Берег Австро-Угорщини. Тут, у селі з німецькими традиціями, пройшло його дитинство.

Закінчивши Королівську Мукачівську реальну гімназію вступив на філософський факультет Будапештського університету, де спеціалізувався на фізиці і математиці. Викладав математику у навчальних закладах на території сучасних Закарпаття та Словаччини. Рослинний покрив Карпат досліджував у вільний від роботи час.

Помер Антоній Маргіттай у 1939 році і похований у Паланку.

У ботаніці

Зібрав гербарій, котрий налічує близько 50 тисяч аркушів, і який ще й сьогодні чи не найповніше репрезентує рослинний світ Закарпаття.

Визнання[ред. | ред. код]

Рослини, названі на честь ученого:

Література[ред. | ред. код]

  • Два сторіччя дослідження рослинного покриву Карпат: Матеріали міжнародної наукової конференції, присвяченої 130-річчю від дня народження Антонія Маргіттая (16-18 вересня 2010 р., мм. Мукачево-Берегово, Україна). — Ужгород: Карпати, 2010. — 240 с. — ISBN 978-966-671-261-8.

Джерела[ред. | ред. код]