Маркетингове середовище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ма́ркетингове середо́вище — сукупність активних суб'єктів і сил, що діють у межах і за межами підприємства та впливають на можливості керівництва службою маркетингу встановлювати і підтримувати з цільовими клієнтами відносини успішного співробітництва.

Середовище зовнішнє (макросередовище) — зовнішні умови здійснення підприємницької діяльності, що не залежать від фірми (підприємства, організації), але які мають обов’язково враховуватися під час розроблення стратегії її розвитку, бізнес-плану і т. д. Макросередовище — головні зовнішні чинники, що впливають на мікросередовище загалом: демографічні, економічні, технологічні, політичні і культурні.

Мікросередовище компанії  — фактори, які тісно пов'язані з компанією та впливають на її здатність обслуговувати цільових клієнтів. Вона включає: саму компанію, посередників, постачальників, конкурентів, цільових споживачів та контактні аудиторії (ті, що виявляють інтерес до роботи даного підприємства).

Політичне середовище — сукупність законів, державних установ і структур, які впливають і обмежують діяльність компаній і окремих осіб у даному суспільстві.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Горошко М. Ф., Кулішов В. В. Мікроекономіка: Навчальний посібник. — К.: Ельга, 2003. — ISBN 966-521-177-3.
  • Мочерний С. В., Довбенко М. В. Економічна теорія: Підручник. — К.: Видавничий центр «Академія», 2004. — ISBN 966-580-178-3.
  • Стеблій Г. Я. Мікроекономіка: Навчальний посібник. — К.: Фірма «Інкос», 2007. — ISBN 966-83-47-45-5.

Посилання[ред. | ред. код]