Маркус Люперц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маркус Люперц
нім. Markus Lüpertz
Маркус Люперц (2014)
Народження 25 квітня 1941(1941-04-25) (82 роки)
Ліберець
Країна Німеччина Німеччина
Жанр живопис, графіка, скульптура
Навчання Крефельдська школа художніх ремесел
Діяльність скульптор, художник, викладач університету, ілюстратор, графік, рисувальник
Напрямок неоекспресіонізм
Роки творчості 2013
Відомі учні Tom Lemked
Працівник Державна академія мистецтв Карлсруе
Член North Rhine-Westphalia Academy for Sciences and Artsd
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Штедель, Фінська національна галерея, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[1], Тейт, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен, Print Collectiond[2], Художня галерея Нового Південного Уельсу, Phillips Collectiond, Міський музей (Амстердам)[3][4], Музей Гронінгена, Музей ван Аббе[5], Баварські державні колекції картинd, Берлінська галереяd, Державні художні зібрання Дрездена, Національна галерея Австралії, Художній музей Сент-Луїса, Гарвардський художній музей, Strasbourg Museum of Modern and Contemporary Artd, Паризький міський музей сучасного мистецтва, Busch–Reisinger Museumd, Державна картинна галерея (Карлсруе), Нова національна галерея, ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe[d][6] і Hessel Museum of Artd[7]
Нагороди

CMNS: Маркус Люперц у Вікісховищі

Маркус Люперц (нім. Markus Lüpertz; нар. 25 квітня 1941(19410425), Ліберець) — німецький художник, графік і скульптор. Один із яскравих преставників неоекспресіонізму.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 25 квітня 1941 року в місті Рейхенберг (нині — Ліберець, Чехія). У 1948 році його родина переїхала до ФРН. Мешкав у місті Рейдт (Північний Рейн-Вестфалія), де його батько отримав роботу представника фірми з продажу вовняних виробів.

У 1956 році Люперц розпочав навчання у Лоренса Гузенса в Школі художніх ремесел у місті Крефельд. На життя заробляв, працюючи на кам'яновугільній копальні, а також робочим-шляховиком.

У 1961 році Люперц закінчив Школу художніх ремесел і став працювати вільним художником. Наступного року він переїхав до Берліна, де з-під його пензля вийшли перші «картини-дифірамби». З середини 1980-х митець присвячує себе скульптурі.

У 1986 році Люперц стає професором Академії мистецтв у Дюссельдорфі. З 1988 по 2009 роки обіймав посаду ректора цієї академії.

Як піаніст входить до складу інтернаціонального біг-бенду «ТТТ + Маркус Люперц», що виконує музику в стилі фрі-джаз.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Маркус Люперц


  1. http://www.moma.org/collection/works/9563
  2. http://wallachprintsandphotos.nypl.org/catalog/316545
  3. Markus Lupertz
  4. Tulpen
  5. Orpheus in de onderwereld II
  6. https://zkm.de/en/person/markus-luepertz
  7. https://bard.emuseum.com/people/902/markus-lupertz