Марк Емілій Павло (консул 255 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Емілій Павло
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер після 254 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовий очільник
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада давньоримський сенатор[d][2] і консул[2]
Військове звання консул
Термін 255 рік до н.е.
Попередник Марк Атілій Регул
Наступник Авл Атілій Кайатін
Рід Емілії
Батько Марк Емілій Павло
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Луцій Емілій Павло

Марк Емілій Павло (лат. Marcus Aemilius Paullus; ? — після 254 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 255 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Еміліїв. Син Марка Емілія Павла, консула 302 року до н. е. Про молоді роки мало відомостей.

Імовірно розпочав військову кар'єру за часів Першої пунічної війни. 255 року до н. е. його обрано консулом разом з Сервієм Фульвієм Петіном Нобіліором. Разом із флотом та військом вирушив до Африки, де після загибелі Регула були оточені карфагенянами. Разом з колегою рушив до Африки, де біля спочатку захопив острів Коссири (сучасна Пантелерія). Після цього консули розбили карфагенський флот у Гермейського мису, знищивши 114 кораблів.

Емілій разом з Фульвієм зняли облогу з Клупеї, проте не змогли активно діяти проти ворога. Тому вирішили евакуювати війська. Втім на зворотному шляху до Сицилії недослухалися порад капітанів й рушили до Камаріни, внаслідок чого римський флот потрапив у сильний шторм. Загинула значна кількість кораблів та легіонерів. Але у 254 році до н. е. сенат надав Марку Емілію Павлу та його колезі тріумф. Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Elimar Klebs: Aemilius 117). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band I,1, Stuttgart 1893, Sp. 580–581. (нім.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic
  2. а б Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3