Марк Требеллій Максим

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Требеллій Максим
Народився невідомо
Помер 72(0072)
Рим
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Посада консул-суффект
Термін 55 рік
Попередник Публій Корнелій Долабелла
Наступник Публій Пальфурій

Марк Требе́ллій Максим (лат. Marcus Trebellius Maximus; ? — 72) — державний діяч Римської імперії, консул-суффект 55 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження мало відомостей. У 36 році командував легіоном у Сирії. у 41 році став сенатором. У 55 (за іншими відомостями 56) році призначено консулом-суффектом. У 59 році його призначено до складу комісії з перегляду списку перепису населення і податкових відрахувань в Галлії. У 61 році служив легатом у провінції Белгіка.

У 63 році отримав посаду імператорського легата—пропретора провінції Британія. Він продовжував політику зі зміцнення римського панування на острові. Завоював низку земель на півночі. Сприяв романізації Британії. За Требеллія було відновлено місто Камулодун, а також почалася розбудова Лондініума. У 67 році становище Максима послабилося внаслідок заколоту легіонерів на чолі із Марком Росцієм Целієм. У 69 році, з початком громадянської війни, Росцій підтримав Вітелія й змусив Требеллія втікати з острова.

Після цього Требеллій не брав участь у політичних подіях. Пережив зміну імператорів у своєму маєтку біля Риму. У 72 році увійшов до колегії арвальських братів, але того ж року раптово помер.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sheppard Frere (1987), Britannia: A History of Roman Britain (third edition), Pimlico, p. 75 (англ.)
  • Der Neue Pauly, Stuttgardiae 1999, T. 12/1, c. 77 (нім.)