Марк Целій Руф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Целій Руф
лат. Marcus Caelius Rufus
Народився 28 травня 82 до н. е.
Інтерамнія Преторія
Помер 48 до н. е.
Турії
·вбито
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, красномовець
Знання мов латина
Посада претор
Термін 48 рік до н.е.
Рід Целії
Батько невідомо
Мати невідомо

Марк Целій Руф (*Marcus Caelius Rufus, 28 травня 82 до н. е. —48 до н. е.) — політик та красномовець часів Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду вершників Целіїв. Замолоду навчався риториці у Марка Туллія Цицерона. Товаришував з Публієм Клодієм Пульхром та Катуллом. У 59 році до н. е. успішно виступав у суді із обвинуваченням проти Гая Антонія Гібриди стосовно образи величі римського народу, участі у змові Катиліни та поганому керуванні провінцією. У 56 році до н. е. його вдало захищав Цицерон у звинуваченні у навмисному вбивстві.

У 55 або 54 році до н. е. стає квестором. У 52 році до н. е. обирається народним трибуном, а у 50 році до н. е. — курульним еділом. В цей час активно листувався із Цицероном, який на той час керував провінцією Кілікія.

З початком у 49 році до н. е. громадянської війни між Гаєм Юлієм Цезарем та Гнеєм Помпеєм Магном підтримав першого. У 48 році до н. е. обіймав посаду претора у справах з іноземцями.

Під час відсутності Цезаря у Римі запропонував законопроєкт щодо орендної плати і полегшення тягаря із заборгованості. Проте сенат відхилив ці пропозиції. В результаті Руфа було позбавлено посади. У відповідь Целій організував змову проти сенату та Цезаря. Повстання виявилося невдалим. Целія Руфа було вбито в м. Турії (південна Італія).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Austin, R G: M. Tulli Ciceronis pro M. Caelio oratio, 3rd edition (Oxford University Press, 1960)
  • Wolfgang Will: Caelius [I 4]. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 2, Metzler, Stuttgart 1997, ISBN 3-476-01472-X.