Маршала Покришкіна (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°02′36″ пн. ш. 82°56′05″ сх. д. / 55.04333° пн. ш. 82.93472° сх. д. / 55.04333; 82.93472

Маршала Покришкіна
Загальні дані
Тип трипрогінна колонна мілкого закладення
Глибина закладення 11 м
Проєктна назва «Панельна», «Фрунзенська», «Ольги Жиліної»
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 100 м
Ширина 10 м
Дата відкриття 28 грудня 2000 року
Архітектор(и) А. А. Бернов (рос.)
Інженер(и)-конструктор(и) А. А. Артурова (рос.)
Виходи до вул. Гоголя, вул. Ольги Жиліної
Час відкриття 06:00
Час закриття 0:00
Мапа
Дзержинська лінія
Площа Гаріна-Михайловського
Сибірська
Маршала Покришкіна
Березовий гай
Золота Нива

«Маршала Покришкіна» (рос. Маршала Покрышкина) — станція Дзержинської лінії Новосибірського метрополітену. Знаходиться між станціями «Сибірська» і «Березовий гай».

Територіально станція розташовується в Центральному районі Новосибірська, на розі вулиць Гоголя і Ольги Жиліної.

Станція входила до складу другої черги метрополітену. Початковий її пуск було заплановано на 1993 - до сторіччя Новосибірська. Але через економічну кризу її спорудження затягнулося і введення відбувся тільки в грудні 2000.

Станція стала третьою на Дзержинській лінії і одинадцятою в мережі Новосибірського метрополітену. До 25 червня 2005 , коли відкрилася станція «Березовий гай», станція була кінцевою і поїзди ходили в човниковому режимі (без можливості обороту).

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — колонна трипрогінна мілкого закладення, (глибина закладення — 11 м). Проект аналогічний станції «Гагарінська»: 17 пар колон, з кроком 6 м.

Вестибюлі[ред. | ред. код]

Станція має два вестибюлі — західний і східний. В одному з вестибюлів розташований підвуличний підземний перехід. Вестибюлі з'єднані з платформою маршовими сходами. Виходи на непарну сторону вулиці Гоголя мають окремі павільйони з металевих конструкцій. На парний бік виходи вбудовані в житлові будинки. Металеві каркаси павільйонів та вхідні двері пофарбовані в оливковий колір.

Спочатку станція була відкрита тільки з одним, західним вестибюлем, а східний було добудовано і відкрито 6 грудня 2008, коли було здано будинок (Гоголя, 40), в якому він розташований.

До столітнього ювілею Покришкіна зазнали змін і вестибюлі. В одному з вестибюлів, перед входом в касовий зал, з'явився вітраж. У другому, при вході в нього з парної сторони вулиці Гоголя (будинок № 36) — встановили бюст маршала, виконаний з бронзи.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Станційні стіни — рельєфні, виконані з великих бетонних блоків. Блоки плавно переходять у стелю станції. Дизайн платформової ділянки станції виконано в поєднанні червоного і білого. Посадкова платформа оздоблена гранітом , а колійні стіни і колони — мармуром . Біла стеля, за задумом проектувальників, покликана надати об'ємний простір. Оздоблення станції виконано бразильським мармуром червоного кольору. Блоки колійних стін пофарбовані в білий колір. У стелі, в його центральній частині, встановлені відеоекрани. Навколо колон розміщені лавки відпочинку для пасажирів, виконані з полірованого дерева. А на підлозі платформи нанесені розмітки-покажчики зупинки дверей вагонів електропоїзда, що мають жовтий колір.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]