Маскаренські черепахи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маскаренські черепахи
Реюньйонська велетенська черепаха
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Схованошиї черепахи (Cryptodira)
Родина: Суходільні черепахи (Testudinidae)
Рід: Маскаренські черепахи (Cylindraspis)
Fitzinger, 1835
Синоніми
Chelonura
Посилання
Вікісховище: Cylindraspis
Віківиди: Cylindraspis
EOL: 4521763
ITIS: 949049
NCBI: 180173
Fossilworks: 364846

Маскаренські черепахи (Cylindraspis) — вимерлий рід черепах родини Суходільні черепахи підряду Схованошиї черепахи. Має 5 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу коливалася від 50 до 120 см. Спостерігався статевий диморфізм: самці більші за самиць. За будовою були схожі на Альдабрську черепаху. Мали масивну голову з потужними щелепами. Карапакс був великий, куполоподібний або сідлоподібний. Передня, інколи й задня частини, були підняті догори. Мали довгі кінцівки та довгу шию.

Здебільшого забарвлення було жовтувате, світло—коричневе, піщане з різними відтінками. Карапакс був темніший за пластрон.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Увесь час проводили на суходолі серед рясною та високої рослинності. Харчувалися рослинами, були здатні зривати листя, квіти або пагони з доволі високих місць.

Щодо парування, відкладання яєць відомостей наразі недостатньо.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкали на Маскаренських островах. Звідси походить їх назва. До появи європейців тут мешкали величезні стада цих черепах. Ще наприкінці XVII сторіччя можна було побачити групи з 2000—3000 черепах. Втім полювання на цих черепах колоністами призвело до їх цілковитого знищення. Так, на кожен корабель, який йшов лише з острова Родригес, вантажили 5—6 тисяч черепах, з них довозили до місця трохи більше 1 тисячі. Зрештою (до середини XVIII ст.) великі, дорослих особин були переловлено, а молоді черепахи — знищені привезеними свинями.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gerlach, J. 2004. Giant tortoises of the Indian Ocean. The genus Dipsochelys inhabiting the Seychelles Islands and the extinct giants of Madagascar and the Mascarenes. Edition Chimaira, Frankfurt, 208 pp.