Олія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Масла)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оливкова олія

Олі́я (від праслов. *olěja) — у широкому розумінні — речовина рослинного походження, яка зазвичай є рідиною за температури навколишнього середовища та не змішується з водою, але може змішуватися з іншими оліями й органічними розчинниками; жирна на дотик. Це загальне визначення охоплює також леткі ефірні олії та терпентинову олію (сирець скипидару). У вужчому значенні під олією розуміють лише олії та жири (зокрема, тверді — наприклад, пальмова олія), на відміну від тваринних жирових продуктів (які оліями називати не прийнято; зокрема, не слід плутати олію з маслом — продуктом переробки вершків чи сметани).

Етимологія[ред. | ред. код]

Праслов. *olěja походить від грец. ἔλαιον: або прямо, або через посередництво лат. oleum[1]. Грецьке слово ἔλαιον утворене від ἐλαία — «оливкове дерево». Через церковнослов'янське посередництво від ἔλαιον походить і слово «єлей».

Мінеральна олія[ред. | ред. код]

Докладніше: Мінеральні оливи

Мінеральні олії — продукти перегонки нафти називаються оливами, що складаються з вуглеводнів та зовсім не мають у своєму складі гліцеринових ефірів жирних кислот.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 4 : Н — П / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. ; ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 656 с. — ISBN 966-00-0590-3.
  2. В. М. Поліщук Тваринні та рослинні жири як сировина для виробництва біодизеля (узагальнення досвіду)[недоступне посилання] Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України Збірник наукових праць [Архівовано 1 грудня 2012 у Wayback Machine.]. — 2010, Вип.144.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]