Масуд Барзані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Масуд Барзані
сорані مەسعوود بارزانی
курд. Mesûd Barzanî
Народився 16 серпня 1946(1946-08-16)[1][2][3] (77 років)
Мехабад, Мехабадська Республіка
Країна  Ірак
Діяльність політик
Знання мов курдська і арабська
Учасник Громадянська війна в Сирії, Війна в Іраку і Громадянська війна в Іраку з 2014d
Посада прем'єр-міністр Іраку і President of Iraqi Kurdistand
Партія Демократична партія Курдистану
Конфесія сунізм і іслам
Батько Мустафа Барзані
Брати, сестри Idris Barzanid і Ubaidullah Barzanid
Діти (8) Masrour Barzanid

Масуд Барзані (сорані مەسعود بارزانی‎, курд. Mesûd Barzanî; нар. 16 серпня 1946(19460816), Мехабад, Мехабадська республіка) — курдський і іракський політичний діяч, президент Іракського Курдистану і лідер Демократичної партії Курдистану (ДПК).

Біографія[ред. | ред. код]

Масуд Барзані народився в Мехабаді, де його батько Мустафа Барзані був головнокомандуючим армією Мехабадської республіки. У цьому зв'язку відомий його вислів: «Я був народжений в тіні курдського прапора в Мехабаді, і я готовий служити і померти заради цього прапора».

День народження Масуда Барзані збігся з днем заснування ДПК.

Коли Мехабадська республіка пала, Мустафа Барзані разом з 500 добірними бійцями прорвався в СРСР, тоді як його родина разом з усім плем'ям барзан повернулася до Іраку (весна 1947 р.), де їх вислали на південь країни.

Масуд Барзані виховувався в будинку діда по матері, вождя племені Зібарі; він здобув початкову освіту на арабській мові. Після повалення монархії в 1958 році і повернення в Ірак Мустафи Барзані він живе з батьком у Багдаді.

Незабаром після початку Вересневого повстання, навесні 1962 16-річний Масуд приєднується до пешмерга. Він брав участь у бойових операціях разом з батьком, потім був призначений керівником радіо «Голос Іракського Курдистану», а з 1968 р. керував службою безпеки «Парастін». Після поразки повстання в 1975 Масуд активно займається реорганізацією ДПК; разом з тим, він супроводжує батька в США. У 1978 році Масуд дивом уникнув спроби замаху у Відні, організованою іракської спецслужбою. Після смерті Мустафи Барзані в березні 1979 Масуд обирається головою ДПК. Цю посаду він займає до теперішнього часу. У 20032004 Масуд Барзані входив до Правлячої ради Іраку, а 12 червня 2005 проголошений президентом Іракського Курдистану.

Масуд Барзані — автор книги «Мустафа Барзані і курдський визвольний рух», яка видана курдською, арабською та російською мовами.

Серед курдів відомий під поважних прізвиськом «Кек Масуд» — «Пан Масуд».

Особисті якості[ред. | ред. код]

М. Барзані небагатослівний, обережний в оцінках, відрізняється коректністю навіть по відношенню до своїх політичних суперників, уникає різких виразів. Прихильність до реалістичності, неприязнь до максималізму і екстремізму, вірність даному слову забезпечили йому авторитет в країні і за кордоном («Азія і Африка сьогодні», № 2, 1998, с. 24).

Захоплення — читання і футбол.

Одружений, має вісім дітей. Володіє курдською, арабською, перською та англійською мовами.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]