Махо-шьоджьо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Махо-шьоджьо (яп. 魔法少女, укр. «дівчина-чарівниця») — один з найпоширеніших субжанрів аніме та манґи. Основною сюжетною особливістю махо-шьоджьо є головний персонаж — дівчинка, або молода дівчина, що володіє якимись надприродними здібностями, які вона використовує для боротьби зі злом, захисту Землі, слабких і тому подібних дій. Іноді присутньо декілька дівчат, що володіють різними здібностями і які, як правило, працюють в одній команді[1][2].

Раніш махо-шьоджьо в Японії був відоміший як маджьокко (яп. 魔女っ子) або «дівчина-відьма», але зараз цей термін майже не використовується.

Історія[ред. | ред. код]

В 60-х роках ХХ ст. серед японських дівчат був дуже популярний американський серіал «Bewitched». В 1966 році Міцутеру Йокояма під впливом цього серіалу створив «Sally, the Witch»[3] — першу манґу в жанрі махо-шьоджьо. В «Sally, the Witch», за аналогією з «Bewitched», головна героїня — добра відьма, боролася за допомогою своєї магії з силами зла.

Правила жанру[ред. | ред. код]

Дівчата-чарівниці зазвичай дістають доступ до своєї сили використовуючи якийсь магічний предмет, наприклад медальйон, чарівну паличку, стрічку тощо. Для активації сили використовується концентрація на предметі, здійснення різних маніпуляцій з ним, вимовляння відповідних фраз, різні акробатичні прийоми, іноді елементи бойових мистецтв. Дівчина як правило перевтілюється, наприклад міняється її одяг, зовнішній вигляд, іноді вік. Кадри такого перевтілення (хеншін) не міняються від серії до серії, що приводить до значної економії зусиль при виробництві серіалу. Хоча іноді зовнішній вигляд героїні не дуже змінюється для глядача (щоб не втрачався зв'язок з персонажем), але формально зміни дуже суттєві — наприклад інші персонажі не можуть впізнати її в перевтіленому стані.

Іншими, часто використовуваним шаблоном, є таємничі красені, що також володіють особливими здібностями і що приходять на допомогу у важкі хвилини, домашні тварини, що говорять, або чарівні істоти, які служать як помічники та радники, близька подруга, що не володіє магічними здібностями і яка не здогадується про їх існування, як правило вона є постійним об'єктом для нападу ворожих сил.

Такі поняття як любов, мир, добро, зло, дружба і тому подібне як правило дуже ідеалізуються і мотивують дії головних героїв. За постійними вилазками ворожих сил зазвичай стоїть головний ворог, якого вдається перемогти лише в кінці серіалу, іноді після перемоги героїня позбавляється своїх здібностей.

За твердженням дослідника аніме Борі Іванова отримання головною героїнею надзвичайних, неочікуваних здібностей є досить прозорою аналогією до жіночого дорослішання і статевого дозрівання дівчинки. Наприклад часто після хеншіну героїня виглядає помітно старше та доросліше.

Приклади аніме і манги в жанрі махо-шьоджьо[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sugawa, Akiko (26 лютого 2015). Children of Sailor Moon: The Evolution of Magical Girls in Japanese Anime. Nippon Communications Foundation. Архів оригіналу за 1 квітня 2016. Процитовано 5 липня 2023. 
  2. Ekens, Gabriella (27 травня 2016). What Makes Magical Girls So Popular?. Anime News Network. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 5 липня 2023. 
  3. Funimation (4 лютого 2020). A Guide to Magical Girls, From Cute to Grim. Funimation. Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 5 липня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]