Мегантроп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мегантроп
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mamalia)
Підклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Гомініди (Hominidae)
Підродина: Гомінін
Рід: Люди
Вид: Еректуси
Підвид: Мегантроп
Homo erectus palaeojavanicus
Посилання
Вікісховище: Homo erectus palaeojavanicus
Віківиди: Homo erectus palaeojavanicus
ITIS: 943902

Мегантроп (лат. Meganthropus) — назва, запропонована для низки викопних знахідок зубів і фрагментів нижніх щелеп древніх людей, виявлених у Сангірані на острові Ява. Ці щелепи і зуби вирізняються дуже великими розмірами і масивністю.

Перші знахідки було зроблено в 19391941 роках голландським антропологом Г. Г. Р. фон Кенігсвальдом, який і запропонував для них нову родову і видову назву Meganthropus palaeojavanicus. Це назва використовувалася рядом авторів у 1940-ві роки, хоча перший формальний опис таксона під цією назвою було опубліковано Г. Г. Р. фон Кенігсвальдом лише в 1950 році [1].

Німецький дослідник Франц Вейденрейх, автор оригінальної гіпотези про походження людей від гігантопітеків, перехідною формою між ними вважав мегантропів [2].

У 1954 році Джон Робінсон розглядав цю групу як вид у складі роду парантропів [1].

Згодом уявлення про мегантропів як про самостійну групу древніх людей були спростовані. Зокрема, М. О. Гремяцьким було показано, що фрагменти нижніх щелеп, приписуваних мегантропам, добре поєднуються з верхньою щелепою пітекантропа. Крім того, місця знахідок і датування мегантропів ті ж самі, що і пітекантропів. Таким чином, немає жодних підстав для визнання мегантропа самостійним видом і, тим більше, родом [3]. Видова назва Meganthropus palaeojavanicus зазвичай розглядається як молодший синонім Homo erectus [1].

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]