Мінгрелія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мегрелія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мінгрелія
груз. სამეგრელო
—  Історичний регіон Грузії  —
Країна Грузія
мхаре Самеґрело-Земо Сванеті
Абхазія
Столиця Зугдіді
Розташування Мінгрелія
Мінгрелія на мапі Грузії
Мінгрелія на мапі Грузії
Мапа
Самеґрело-Земо Сванеті на мапі Грузії

Мінгре́лія, також Самегре́ло (груз. სამეგრელო, трансліт. Samegrelo, мегр. სამარგალო, трансліт. Samargalo) — історична область у Грузії між річками Ріоні, Цхеніс-Цкалі, Інгурі. Розташована у північно–західній частині Колхідської низини, на півночі межує із Сванетією, на сході та півдні з Імеретією та Гурією, на північному заході із Абхазією. Менгрелія омивається Чорним морем на заході. Адміністративним центром є місто Зугдіді.

Історія[ред. | ред. код]

З кінця XV — початку XVI століть незалежне феодальне князівство, данник Османської імперії, яке утворилося в кінці XV - XVI ст. в результаті розпаду Грузинського царства.

У XVI ст. територія Менгрельского князівства охоплювала частину сучасної Абхазії до річки Кодорі.

У першій половині XVII ст. Менгрельське князівство помітно посилилося, але міжусобні війни з іншими грузинськими князівствами згодом послабили його і призвели до залежності від сусідньої Османської імперії. За умовами Кючук-Кайнарджійського мирного договору 1774 року, за яким завершилася російсько-турецька війна 1768-1774 рр., Менгрельске князівство звільнилося від османської залежності. З 1803 р.— під протекторатом Російської імперії.

Після Менгрельського селянського повстання 1857 року автономія князівства була ліквідована, воно увійшло до складу Кутаїської губернії.

За часів СРСР та після його розпаду — складова частина Грузії. Під час грузино-абхазького конфлікту у 1993 році з Абхазії була вигнана значна кількість менгрелів.

Після російсько-грузинської війни 2008 року Гальський район Абхазії — частина історичної Менгрелії, перейшов під контроль сепаратистського уряду, визнаного Росією.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]