Медаль «За вислугу років у СС»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль «За вислугу років у СС»
SS-Dienstauszeichnungen
Країна Третій рейх
Тип медаль або хрест
Вручається: військовослужбовці СС
Підстава вислуга років (4, 8, 12, 25 та 40 років військової служби в лавах СС)
Статус недійсна
Нагородження
Параметри нікель
Засновано: 30 січня 1938
Нагороджені:
Черговість

CMNS: Медаль «За вислугу років у СС» у Вікісховищі
Медалі за вислугу років у лавах Ваффен-СС:
4-а ступінь — за 4 роки,
3-я ступінь — за 8 років,
2-а ступінь — за 12 років,
1-а ступінь — за 25 років[1]

Медаль «За вислугу років у СС» (Службова відзнака СС) (нім. SS-Dienstauszeichnung) — військова нагорода, медаль Третього Рейху, що була заснована 30 січня 1938 року для нагородження військовослужбовців СС, за безперервну військову службу в лавах організації СС.

Медаль була заснована 30 січня 1938 для нагородження чинів СС і поліції за вислугу років (без дисциплінарних стягнень).

Опис[ред. | ред. код]

Дизайн нагороди розроблявся в Мюнхені професором Карлом Дібічем. Знак мав 4 ступеня: 1-а (позолочений хрест) вручалася за 25 років бездоганної служби; 2-а (посріблений хрест) — за 12 років; 3-я (позолочена медаль) — за 8 років; 4-а ступінь (посріблена медаль) — за 4 роки служби. Якщо член СС мав більше однієї медалі, носилися одночасно два старших ступеня. До загального стажу служби в СС могли додавати і попередні роки роботи в НСДАП (для партійних функціонерів). За особливі заслуги передбачалося дострокове нагородження.

Планки медалей за вислугу років
4 роки
8 років
12 років
25 років

На реверсі медалі була напис «FÜR TREUE DIENSTE IN DER SS» (укр. "За вірну службу в СС"). Третя та четверта ступені мали вигляд круглої медалі, 1-а і 2-а — вид статичної свастики, вирізаної по контуру, з накладеним на центр дубовим вінком і зіг-рунами. Виготовлявся з нікелю з подальшим покриттям бронзою, сріблом, золотом або без покриття залежно від ступеня.

До знаків 1-го і 2-го ступеня покладалася орденська стрічка (або планка) синього кольору з вишитими золотом (1-а ступінь) або сріблом (2-а ступінь) рунами «подвійний зіг». На синій стрічці 3-го і 4-го ступеня містився мініатюрний медальйон із зображенням аверсу медалі.

Сучасний статус[ред. | ред. код]

Відповідно до закону Німеччини про порядок нагородження орденами та про порядок носіння від 26 липня 1957 року (нім. Gesetz uber Titel, Orden und Ehrenzeichen) носіння медалі «За вислугу років у СС» забороняється у будь-якому вигляді.

Галерея[ред. | ред. код]

Медаль «За вислугу років у СС»

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Курылев О. П. Боевые награды Третьего рейха — М.: Эксмо, 2005. — 352 с. — 4000 экз. — ISBN 5-699-12721-6
  • Angolia, John (1989). For Führer and Fatherland: Political & Civil Awards of the Third Reich. R. James Bender Publishing. ISBN 978-0912138169.

Примітки[ред. | ред. код]