Межемир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Межамир)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мезамир
Μεζαμηρος
Мезамир
Мезамир
Фібула з Пеньківської археологічної культури
Князь Антів
559-562 рр.
Співправитель: Келагаст
Попередник: Ідарізій
 
Народження: VI століття
Смерть: 560-ті
Батько: Ідарізій

Межемир (грец. Μεζαμηρος, Μέζαμιρ, Мезомир, Мезамир, Межамир; згодом іноді Мезимир[1]) — князь, вождь, посол антів, представник знаті Антського союзу, згаданий візантійським істориком Менандром у зв'язку боротьби слов'ян з аварами в (560-х рр.) Син Ідаризія та брат Келагаста.[2] Був відправлений антськими родами до аварського хана Баяна задля викупу полонених.

Письмові свідчення[ред. | ред. код]

За свідченнями візантійського історика Менандра Протектора, був сином Ідаризія і братом Келагаста.[2] Мезамир описаний як «могутній» і, швидше за все, створив слов'янську конфедерацію десь до 560-х років, яка спочатку перешкодила Аварському каганату. В цей час анти були підпорядковані Візантії, коли керував Юстиніан I (527565 рр.), верховний вождь мав візантійський титул архонта.[3] Антам дали старі римські міста та стипендії в обмін на захист Дунаю від гунів та інших варварів. У цей час у антів була «розгалужена держава, здатна до військової мобілізації проти аварів»[3]. Аварами правив каган Баян I, і вони грабували землі антів, які на той час була сусідом з кутригурами, які були аварськими союзниками. Після того як авари спустошили і грабували антів, Мезимир був відправлений посланцем до аварів, щоб домовитися про викуп полонених антських племен.[4] На переговорах Мезамир виявився «хвастуном-хвальком», який висловлювався зарозумно й необдумано; відчувши, що Межемир став більш гордовитий, ніж придатним для посланця, кутригурський булгар[5], який був «другом аварів» і «ворогом антів»[6] (деякі вважають, що це каган Заберган; від 558562 рр.) переконав кагана.[6]

В своєму творі Менандр залишив єдине свідчення про Мезамира:

559 p. Вожді антські доведені були до тяжкого становища і втратили свої надії. Авари грабували і спустошували їхню землю. Пригнічені нападами ворогів, анти відправили до аварів посланника Мезамира, сина Ідарізієва, брата Келагаста, і попросили допустити їх викупити деяких полонених з свого народу.

Посланник Мезомир, базіка і хвалько, як тільки прибув до аварів, закидав їх зарозумілими й навіть зухвалими словами. Тоді Котрагір, який був пов'язаний спорідненістю з аварами й подавав проти антів найбільш неприязні поради, слухаючи, що Мезамир говорить зарозуміліше, ніж це дозволено посланцю, сказав кагану: «Ця людина є наймогутнішою з усіх антів і може сильно діяти проти тих, які хоч скільки-небудь є його ворогами. Треба вбити його, а потім без жодного страху напасти на ворожу землю». Авари, переконані словами Котрагіра, ухилилися від належної поваги особи посланника, знехтували правами і вбили Мезамира. Відтоді більше, ніж раніше, почали авари розоряти землю антів, не перестаючи грабувати й поневолювати жителів.

577—578 pp. Отже, поки проходив час в цих переговорах і посли обох держав займалися ними, а про східну війну нічого не було відомо, слов'янський народ в числі біля 100 000 чоловік спустошував Фракію й багато інших областей. Це було на четвертому році царювання Тиверія Константина.[7]

Авари знехтували недоторканністю посла (згідно з jus gentium) і вбили Межемира. Вони продовжили грабувати землі антів[8] та інших слов'ян[9]. На думку деяких істориків, це відбулося в 560-62 роках.[9][10]

Етимологія імені[ред. | ред. код]

Ім'я Мезамир, мабуть, слав'янское і трактується через коріння «межа» (кордон) та «мир» (всесвіт, союз племен, громада). Закінчення -мир характерно для готів V століття[джерело не вказано?] (остготські вожді Валамир, Відімир, Теодемир у Йордана), хоча для готських мов іноді закінчення вимовляються як -мер. Обидва звуки (-и-, -е-) позначаються в грецькій літерою η. Є. А. Мельникова у коментарі етимологічного пассажу Тітмара Мерзебурзького (н. XI ст.), пояснює корінь «мир» в імені Володимир через слов'янське «мир», зводить цей корінь до реліктової основи mērs-«слава», «великий», д .-в.-н. ma^ri «знаменитий» та інший індоєвропейським корінням. Вони збереглися у давньоруському імені Володимер (скандинавська калька - Вальдемар). Тим часом, у посібнику під редакцією Е. А. Мельникової, ім'я Мезамер названо «першим більш-менш слов'янським («антським») ім'ям», яке згадане у візантійськими авторами [?].

В історіографії він переважно відомий як Мезамир, що походить від грецького Мезамирос (Μεζαμηρος). Булгарський варіант — Безмер. У слов'янській мові ім'я, за теорією, було Межамир, Мужимир[11] і Мезимир.[12]

Припущення істориків[ред. | ред. код]

Ю. В. Коновалов трактує повідомлення Менандра як перша згадка про наявність у слов'ян князівських родів, династій. У візантійських текстах VI-VII ст. цей випадок є унікальним.

В. В. Мавродін, розглядаючи відомості Менандра про Ідарія та його синів, включав їх до свідчень зародження у предків східних слов'ян державності. Зіставляючи свідчення Менандра і Прокопія Кесарійського, який писав про більш ранні події VI століття, історик дійшов висновку, що навала авар, що обрушилася на Північне Причорномор'я в 550-х — на початку 560-х років, призвела до значних змін у становищі військової знаті. Князі та їхні дружини стали грати більшого значення у питаннях управління союзом племен, ніж вічові традиції. Серед таких військових вождів було й сімейство Ідарізія. В. Мавродін припустив, виходячи зі слів Котрагіра, що Ідаровичі узурпували владу над антами і що правління мало спадковий характер.

Російський історик Андрій. М. Сахаров розглядає посольство Мезамира в контексті відомостей про дипломатичні відносини антів з іншими народами. Межемир діяв від імені племінного союзу на користь одноплемінників. Такий статус Мезамира говорить про зародження державних відносин у слов'ян.

У літературі[ред. | ред. код]

Межамир — дійова особа драматичної поеми Наталі Забіли «Троянові діти» (1982).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Енциклопедія українознавства» / Гол. ред. В. Кубійович. . , том 11. — Париж, Нью-Йорк: вид. «Молоде життя»-«НТШ»; 2003 р.— С. 34. ISBN 5-7707-4048-5
  2. а б Grekov, Boris Dmitrievich (1959). Kiev Rus: Transl, from the Russian by Y. Sdobnikov (англ.). Foreign Languages Publishing House.
  3. а б Curta, Florin (12 липня 2001). The Making of the Slavs: History and Archaeology of the Lower Danube Region, c.500–700 (англ.). Cambridge University Press. ISBN 978-1-139-42888-0.
  4. Menander (Protector); Blockley, R. C. (1985). The History of Menander the Guardsman (англ.). F. Cairns. ISBN 978-0-905205-25-0.
  5. Грушевський 2009, с. 281
  6. а б Luttwak, Edward (2009-11). The Grand Strategy of the Byzantine Empire (англ.). Harvard University Press. ISBN 978-0-674-03519-5.
  7. Про антів та їх протистояння з аварами.
  8. The Journal of the Anthropological Institute of Great Britain and Ireland (англ.). Trubner and Company. 1873.
  9. а б Lelewel, Joachim (1972). Dzieła: Narody na ziemiach słowiańskich przed powstaniem Polski (пол.). Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
  10. Thunmann, Johann (1774). Untersuchungen über die Geschichte der östlichen europäischen Völker (нім.). Buske.
  11. Šafařík, Pavel Josef (1828). Über die Abkunft der Slawen nach Lorenz Surowiecki (нім.). Univers. Schriften.
  12. Šafárik, Pavel Jozef (1862). Slovanské starožitnosti (чес.). Bedřich Tempský.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Мезамир // Михайлів Т. В., Михайлів Т. А. Видатні постаті українського державотворення. Довідник. — Харків: Основа, 2014. — 128 с. — (Б-ка журн. «Історія та правознавство». Вип. 1 (121)). — С. 5.
Попередник
Ідарізій
Князь Антів
580-609
разом з братом
Наступник
Мусокій
Ардагаст I