Менелік II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Менелік II
амх. ዳግማዊ ምኒልክ
Менелік II
Менелік II
Прапор
Прапор
89-й Імператор Ефіопії
10 березня 1889 — 12 грудня 1913 року
Попередник: Йоганнис IV
Наступник: Іясу V
 
Народження: 17 серпня 1844(1844-08-17)
Шоа, Ефіопія
Смерть: 12 грудня 1913(1913-12-12) (69 років)
Аддис-Абеба, Ефіопія
Причина смерті: інсульт
Поховання: Аддис-Абеба і Ефіопська імперія
Країна: Ефіопія
Релігія: Ефіопська православна церква
Рід: Соломонова династія
Батько: Гейле Мелекот
Мати: Йїгаєху
Шлюб: Taytu Betuld і Emyat Bafanad
Діти: Завдіту
Нагороди:
ордена Лазні
Орден Святого Михайла і Святого Георгія
Орден Святого Михайла і Святого Георгія
Кавалер Великого хреста Королівського угорського ордена Святого Стефана
Кавалер Великого хреста Королівського угорського ордена Святого Стефана

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Менелік II (амх. ዳግማዊ ምኒልክ; до коронації мав ім'я Сале Мар'ям; 17 серпня 1844 — 12 грудня 1913) — негус Ефіопії з 1889 до 1913 року. З 1855 був правителем провінції Шоа. Заснував на території тієї провінції нову столицю своєї держави — Аддис-Абебу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був нащадком Соломонової династії, народився в родині правителя Шоа, Гейле Мелекота та його дружини, принцеси Йїгаєху. Здобув домашню освіту.

У ті часи імператор Теводрос II проводив успішну завойовницьку війну проти держави Шоа. Він захопив Менеліка у полон та ув'язнив у гірському замку. 1864 року Теводрос одружив знатного бранця зі своєю дочкою Атлаш-Теводрос, однак за рік зятю вдалось утекти до рідного Шоа.

Прийшов до влади 1889 року після загибелі імператора Йоганниса IV у битві з суданськими магдістами. Менелік узяв гору над спадкоємцем попереднього негуса на ім'я Менгеш. Обґрунтовуючи свої претензії на престол, він посилався на те, що його батько походив від ізраїльсько-юдейського царя Соломона за чоловічою лінією, а Менгеш — тільки за жіночою.

Під час коронації (9 березня 1889) Сале Мар'ям зайвий раз підкреслив своє походження, узявши собі тронне ім'я Менелік II. Відповідно до ефіопських легенд ім'я Менеліка I мав син царя Соломона й аксумської цариці Бількіс.

Менелік II продовжив незалежну політику, започатковану Теводросом II, який загинув, але не здався англійцям під час англо-ефіопської війни 1867—1868 років. Негус зробив значний внесок до об'єднання, територіальної експансії та економічного розвитку Ефіопії, а також до протистояння європейським загарбникам. 1896 року перемога при Адуа увінчала війну з італійцями.

Менелік установив дипломатичні відносини з Францією, з якою 1897 року підписав торговий договір. Ще раніше, 1894 року, уклав з французами концесію на будівництво залізниці Аддис-Абеба — Джибуті.

Наприкінці свого життя Менелік важко захворів і фактично відійшов від управління державою. Періодично з'являлись чутки про його смерть, провокуючи боротьбу за владу.

Мавзолей Менеліка II в Аддис-Абебі

Менелік залишив по собі Ефіопію як єдину в Африці незалежну державу (не враховуючи Ліберію). 1924 року на пам'ять про його заслуги було започатковано орден Менеліка II.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]