Металургійний комбінат у Мадінат-ес-Садат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Металургійний комбінат у Мадінат-ес-Садат. Карта розташування: Єгипет
Мадінат-ес-Садат
Мадінат-ес-Садат
Місце розташування заводу

Металургійний комбінат у Мадінат-ес-Садат – підприємство чорної металургії Єгипту, яке діє на півночі країни у індустріальній зоні Мадінат-ес-Садат. Головний актив групи Beshay Steel.

Фактично у Мадінат-ес-Садат існують три окремі виробничі майданчики Beshay Steel, які відображають послідовний розвиток виробничого напрямку цього холдингу.

Завод ISRM

[ред. | ред. код]

У 1989 році була створена компанія International Steel Rolling Mills Company (ISRM), яка узялась за реалізацію проекту з виробництва будівельної арматури. В 1990-х вона ввела в дію прокатний стан річною потужністю 700 тисяч тонн[1].

Завод EASRCo

[ред. | ред. код]

В 1998-му була утворена Egyptian American Steel Rolling Company (EASRCo), що узялась за більш комплексний проект, у якому прокатні потужності забезпечувались би власною заготовкою. Основними елементами проекту були:

- електродугова піч, спроможна випускати 1,2 млн тонн сталі на рік;

- машина безперервного виливу заготовок;

- два прокатні стани продуктивністю по 600 тисяч тон на рік, орієнтовані на випуск будівельної арматури та катанки.

Відомо, що сталеплавильна піч цього проекту стала до ладу в 2003 році.

Завод ESISCO

[ред. | ред. код]

Наступним кроком у розвитку виробничого комплексу в Мадінат-ес-Садат стало будівництво комбінату повного циклу, що здійснили через компанію Egyptian Sponge Iron & Steel Company (ESISCO). Враховуючи відсутність у країні запасів вугілля та, відповідно, потенціалу для виробництва коксу, для заводу обрали більш традиційну в Єгипті технологію прямого відновлення заліза. Основними елементами комбінату стали:

- установка прямого відновлення, що використовує мідрекс-процес та має продуктивність у 1,76 млн тонн на рік;

- дві електродугові печі продуктивністю по 165 тонн на годину (по 1,3 млн тон сталі на рік). Перша з них була доповнена піччю-ківшем, а друга – установкою вакуумної дегазації;

- дві машини безперервного виливу заготовок;

- прокатний стан для випуску кутникового та профільного прокату потужністю 500 тисяч тон на рік.

Гарячобрикетоване залізо з мідрекс-установки може подаватись по спеціальному конвеєру прямо до сталеплавильної печі, що дозволяє підвищити енергетичну ефективність. Машина безперервного виливу заготовок також може передавати частину продукції напряму на прокатний стан, що дозволяє оптимізувати витрати на печах розігріву.

Запуск першої електродугової печі планувався на 2009 рік. Установка прямого відновлення та друга електродугова піч були готові у 2014-му, проте їх офіційний запуск припав на 2016 рік[2][3][4][5][6][7][8].

В першій половині 2010-х на тлі бурхливого зростання споживання та проблем із прирощенням запасів у Єгипті виник дефіцит природного газу, який є ключовим елементом у мідрекс-процесі. Як наслідок, в тому ж 2016-му установка прямого відновлення зупинилась. В наступні кілька років завдяки введенню в розробку супергігантського родовища Зогр дефіцит блакитного палива в країні вдалось подолати і в грудні (за іншими даними – у квітні) 2019-го мідрекс-установка на комбінаті в Мадінат-ес-Садат почала видавати продукцію. Втім, у березні 2020-го її знову зупинили, щонайменше до кінця року[9][10].

Додаткова інформація

[ред. | ред. код]

На заводах ESISCO та EASRCO діють вапнякові печі сукупною продуктивністю 700 тон на добу.[11].

Природний газ надходить в район Мадінат-ес-Садата трубопроводами Ідку – Дашур та Амірія – Дашур.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Subsidiaries and Capacities – Beshay Steel (амер.). Процитовано 16 травня 2023.
  2. History – Beshay Steel (амер.). Процитовано 16 травня 2023.
  3. Technology – Beshay Steel (амер.). Процитовано 16 травня 2023.
  4. Search Middle East and International Steel, Construction News. www.steelmillsoftheworld.com. Процитовано 16 травня 2023.
  5. В Египте появится крупный металлургический завод под названием ESISCO. www.mymetal.ru. Процитовано 16 травня 2023.
  6. metals&mining The magazine for the metals and mining industries (PDF).
  7. Pricing in billet market of MENA. www.slideshare.net (англ.). Процитовано 16 травня 2023.
  8. Beshay Steel completes Esisco plant commissioning. www.kallanish.com (англ.). Процитовано 16 травня 2023.
  9. MIDREX® Direct Reduction Plants - 2020 Operations Summary. Midrex Technologies, Inc. (амер.). Процитовано 16 травня 2023.
  10. NAIS 2019: Egypt’s DRI output to grow again in 2019. Fastmarkets (англ.). 24 квітня 2019. Процитовано 16 травня 2023.
  11. DIG:ITA (21 червня 2021). LIME production experience at Beshay Steel ESISCO and EASRCO lime plant — Egypt. X4LIME (англ.). Процитовано 16 травня 2023.