Метелик (порода кролів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Метелик (порода кролів)
Країна Велика Британія Велика Британія (1887)
Маса 3,5-5 кг
Колір білий з чорними плямами

Метелик - порода кролів м'ясного напряму у яких на основному білому фоні забарвлення помітні чорні плями на мордочці, спині й боках. На носі вони нагадують за формою крила метелика, а на спині мають вигляд переривчастої смуги.

Історія[ред. | ред. код]

Метелик білого забарвлення

Порода виведена в 1887 році в Англії і завдяки декоративному і незвичайному хутру ця порода швидко поширилася серед кролівників-любителів різних країн. Згодом на основі породи виведені нові породи кролів: німецькі та французькі метелики, чехословацький строкатий кролик, рейнський строкатий кролик, французький білий хотот.

З метою вдосконалення породи за живою масою, підвищення м'ясної продуктивності і пристосованості до кліматичних і кормових умов кроликів цієї породи схрещували з кроликами порід білий велетень, фландр, віденський блакитний кролик і шиншила.

Так званий англійський метелик має голубу шиншилову плямистість. Чеський метелик рябо-білий, без плям на носі, а французький - білий, зовсім без плям, тільки з чорним обідком навколо очей. Вуха, обідки очей і верхня частина хвоста чорні. Щільний, еластичний і блискучий волосяний покрив з тонкою міцною міздрею дають шкурку високої якості.

Біологічні характеристики[ред. | ред. код]

Метелик з кольоровими плямами

Голова середніх розмірів, вуха також середні, прямі, груди глибокі без підгруддя, спина видовжена, круп широкий, округлий, кінцівки прямі, міцні.

Середні показники: маса тіла 4,3 кг, довжина тулуба 54 см, обхват грудей 36 см, плодючість в середньому вісім кроленят за окріл.

Кролі породи метелик поширені серед кролівників-аматорів, племінних ферм з цією породою немає.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Фірсова Н.М.,Волколупова В.А., Пінчук В.А. Розведення кролів і нутрій у присадибному господарстві. - К.:Урожай, 1989.