Соболь Михайло Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Михайло Андрійович Соболь)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Андрійович Соболь
Народився 3 вересня 1883(1883-09-03)
Білосток, Польща
Помер 31 жовтня 1955(1955-10-31) (72 роки)
Київ
Громадянство Російська імперіяСРСР СРСР
Національність українець
Місце проживання Харків
Діяльність танцівник, хореограф
Відомий завдяки Засновник театралізованого ансамблю народного танцю
Наступник Павло Вірський
Діти Соболь Олександр Михайлович

Михайло Андрійович Соболь (нар. 3 вересня 1883(18830903), Білосток, Польща — пом. 31 жовтня 1955, Київ) — український танцівник і хореограф. Батько танцівника і педагога, Заслуженого артиста України Олександра Соболя[1].

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Був учнем балетмейстера Хоми Ніжинського — батька прославленого Вацлава Ніжинського.

Пропагував театралізований хореографічний фольклор, створив свій хореографічний театралізований ансамбль, метою якого була театралізація народних обрядів, звичаїв, традицій. Ансамбль складався з 10 танцівників і 18 танцівниць з високою професійною підготовкою. До програми колективу входили театралізовані сюїти:

  • «Весілля на Україні»,
  • «Запорозькі козаки»,
  • «Російське весілля»,
  • «Картинки в горах Кавказу»,
  • «Польський бал»,
  • «Українські дівочі хороводи».

Ансамбль почав виступати у 1910 році з великою програмою, з якою він гастролював по містах України, а з 1914 року працював у Харкові. Віртуозна техніка хореографічних творів Михайла Соболя сприяла розкриттю хореографічних образів, підсилюючи їх характери і впливаючи на інтерес до цих творів, професіоналізм в цілому.

Хореограф ускладнив лексику, але не за рахунок циркових трюків, а збільшуючи амплітуду дії того чи іншого руху; так, наприклад, народилися видозміни повзунця, присядок. Знання класичного танцю допомагало балетмейстеру застосувати у новій якості композиційні прийоми, що свого часу ввійшли в арсенал класичного балету. Запозичуючи основну структуру руху та забарвлюючи його відповідно до художнього завдання, Михайло Соболь використовував ряд повітряних рухів, притаманних українському чоловічому танцю. При цьому, рух виконував функцію образно-дійового чинника, який у комбінації з іншими допомагав розкрити тему та сюжет твору.

Численні балетмейстери українських труп, широко використовуювали хореографічні твори Михайла Соболя, переносячи одні й ті самі танцювальні композиції з вистави у виставу, але при цьому часто перекручували і спотворювали його знахідки. Відомий український фольклорист і хореограф Василь Миколайович Верховинець називав такі танці «еквілібристикою в українській одежі під неможливо швидкий темп українського козачка».

Послідовником Михайла Соболя став Павло Вірський, який з успіхом розвив знахідки і традиції, закладені попередником.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шляхи розвитку українського народно-сценічного танцю

Джерела[ред. | ред. код]