Михайлівський костел, Стара Сіль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Stara Sól Стара Сіль

Михайлівський костел ( Стара Сіль )
Костел Архістратига Михаїла
Костел Архістратига Михаїла, вигляд з півдня.
Костел Архістратига Михаїла, вигляд з півдня.
Костел Архістратига Михаїла, вигляд з півдня.
49°29′25″ пн. ш. 22°57′52″ сх. д. / 49.4903278° пн. ш. 22.9645389° сх. д. / 49.4903278; 22.9645389Координати: 49°29′25″ пн. ш. 22°57′52″ сх. д. / 49.4903278° пн. ш. 22.9645389° сх. д. / 49.4903278; 22.9645389
Країна Україна
Місто Стара Сіль, Львівська область
Тип будівлі костел
Стиль готика, бароко, необароко
Засновник Казимир Великий, польській король
Перша згадка 1365 р.
Початок будівництва 1365 р.
Побудовано добудови на початку 20 ст. в стилістиці необароко
Основні дати:
1660 - 1920-і рр.
Будівлі:
Михайлівський костел, дзвіниця, північна прямокутна каплиця Св. Анни 1613 р., каплиця-ротонда на південному фасаді 1920-х рр.
Стан незадовільний

Михайлівський костел ( Стара Сіль ). Карта розташування: Україна
Михайлівський костел ( Стара Сіль )
Михайлівський костел ( Стара Сіль )
Михайлівський костел ( Стара Сіль ) (Україна)
Мапа

Михайлівський костел, Стара Сіль — видатна пам'ятка архітектури бароко 17 ст. в Львівській області,Самбірський район.

https://facebook.com/KostelStaraSil

Історія пам'ятки архітектури[ред. | ред. код]

Фіксаційний план костелу в Старій Солі.


Перша згадка про храм на цьому місці сягає 1365 року. Так, коштом пана Єжи Мнішека було розпочато ремонт споруди 1613 року. В каплиці Св. Анни за вівтарем був знайдений напис латинкою «Знайте, що нащадок Болеслава святиню цю зводить і в покорі просить, щоб ти мала її в опіці. Року Божого 1365». Дата 1365 р. взята за основу твердження, що північна каплиця (найстаріша споруда комплексу) вибудована коштом короля Казімежа ІІІ. До вже існувавшої каплиці і прибудували однонавний костел 1469 року з деревини.

1648 року під час національно-визвольного українського повстання під керівництвом Богдана Хмельницького костел в Старій Солі був поруйнований. Нині існуюча споруда костелу побудови 1660 року, тобто доби бароко. Лише 1743 року костел висвятили в ім'я Архістратига Михаїла.

Старовинний Михайлівський костел був попсований в роки Першої світової війни вояками Російської імперії. Це і примусило розпочати відновлювально-ремонтні роботи в повоєнні роки. Саме тоді і створено нові еліпсоїдні вікна на фасаді південної каплиці та встановлено нові скульптури апостолів, що надало стародавній споруді елегантності в стилістиці необароко. Дещо поновили і декор фасадів храму.

В підрадянські роки костел відібрано у громади і перетворено на комори для зберігання мінеральних добрив. У 1970-і роки костел-комора постраждав від пожежі. За переказами, полум'я гасили розчином солі — ропою. Це надзвичайно погіршило стан пам'ятки архітектури, бо сіль тягла на себе вологу і мури старовинної споруди були вологі. Згодом пошкодився і дах, що обумовило нищення фресок.

На початок 21 століття костел Архістратига Михаїла повернуто невеликій місцевій громаді вірян, на кошти якої і розпочато довгі ремонтно-відновлювальні роботи. Споруда нарешті отримала нові дахи.

Дзвіниця[ред. | ред. код]

До комплексу існуючих споруд відноситься і окрема дзвіниця. Перший ярус існуючої споруди - з каменю і цегли, мурований, другий -- дерев'яний з дахом-шатро. За думкою Володимира Пшика про оборонні споруди Львівщини, дзвіницю в Старі Солі слід датувати 17-18 ст. Ймовірно, колись тут був власний тин, а дзвіниця виконувала роль надбрамної вежі. Бо вона досі має наскрізний проїзд.

Каплиця Св. Анни[ред. | ред. код]

Апостол Лука на фасаді костелу в Старій Солі.


Саме том І «Львівської архідієцезії латинського обряду» і має запис, що 1613 року під час ремонту каплиці було знайдено напис латиною: «Анно, родителько Діви... зглянься на те, щоб нащадок Болеслава споруджує цю святиню і покірно просить тримати його під своєю опікою року божого 1365». По різному перекладений напис не дуже відрізняється за змістом. Каплиця на північному фасаді 1613 р. - найдавніша частина храму. Цегляна, прямокутна, двоярусна, головний фасад зовні прикрашений аркоподібними нішами з вікнами.

Каплиця на південному фасаді[ред. | ред. код]

Каплиця на південному фасаді — пізня, побудови 1920-х рр., ротондального типу, цегляна, нині вкрита заокругленим дахом з переломом. Овальні вікна — наслідок ремонту 1920-х років. Тоді ж на фасадах виведені напівциркулі над вікнами, що спираються на декоративні капітелі без пілястр. Такі ж декоративні капітелі на кутах костелу під карнизом.

На початку 20 ст. серед польських істориків панувала настанова про принагідність ремонту старовинних споруд в «рідному стилі», надихаючись архітектурними деталями провінційного польського бароко. Проект перебудов для костелу в Старій Солі виконав архітектор Броніслав Віктор, котрий був готовий 1923 р. Броніслав Віктор навчався в Львівській політехніці і відомий перебудовами комплексу барокових споруд в селі Оброшино. Ремонтно-відновлювальні роботи проведено 1926-1927 рр. Новітні скульптури чотирьох апостолів встановлені на контрфорсах фасаду вівтарної частини костелу 1928 року. Є відомості, що випадково збережений вівтар каплиці Св. Анни вивезено на збереження до Львівської національної галереї мистецтв.

Виконано також стінопис за проектом Броніслава Віктора. Скульптури апостолів на фасаді — роботи Ю. Міколайського.

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]