Мишак степовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мишак степовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Гризуни (Rodentia)
Надродина: Muroidea
Родина: Мишеві (Muridae)
Підродина: Murinae
Рід: Мишак (Sylvaemus)
Вид: Sylvaemus witherbyi
Sylvaemus witherbyi
(Thomas, 1902)
Синоніми
Apodemus (Sylvaemus) falzfeini

Apodemus fulvipectus
Apodemus hermonensis
Apodemus iconicus

Посилання
Віківиди: Apodemus witherbyi
ITIS: 970804
МСОП: 135724
NCBI: 400054

Мишак степовий[1][2] Sylvaemus witherbyi, або Apodemus witherbyi) — вид роду Sylvaemus (раніше — Apodemus). Вид названо на честь Генрі Форбса Вітербі (англ. Henry Forbes Witherby) — англійського орнітолога, експерта з англійських та іспанських птахів[3].

Таксономія[ред. | ред. код]

Як новий для науки вид, мишак степовий описано одночасно у двох працях. Українські зоологи виявили новий вид при дослідженні мишаків з території біосферного заповідника «Асканія-Нова», і його описано під назвою «Apodemus (Sylvaemus) falzfeini" (Межжерин, Загороднюк, 1989)[4] (назва на честь засновника заповідника Фрідріха Фальц-Фейна). Одночасно вид описано італійськими зоологами за матеріалами з Ізраїлю і названо «Apodemus hermonensis» (Filippucci et al., 1989). Надалі подібні описи нових форм з'явилися щодо Кавказу (форма fulvipectus) та Копетдагу (форма chorassanicus).

У подальшому було проведено ревізію всіх подібних описів і показано, що все це один вид[5]. Для нього як одну з найімовірніших найдавніших назв було запропоновано назву Sylvaemus arianus (Blanford, 1881), проте надалі було показано, що найдавнішою валідною назвою має бути «Apodemus witherbyi (Thomas, 1902)». Отже, упродовж двох десятиліть вид було не тільки виокремлено зі складу «лісових мишей», але й кілька разів перейменовано. Українська назва упродовж цих рекласифікацій залишилася без змін.

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Країни проживання: Вірменія, Азербайджан, Грузія, Іран, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Пакистан, Російська Федерація, Сирія, Туреччина, Туркменістан, Україна. Проживає на рівнинах, на гірських плато, у степах і високогірних напівпустелях. Трапляється принаймні до 2100 м.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Ніяких серйозних загроз для цього виду нема. Вид проживає на охоронних територіях, зокрема східноєвропейську форму S. w. falzfeini описано з території біосферного заповідника «Асканія-Нова». Вид також відомий в Чорноморському біосферному заповіднику та низці заповідних об'єктів Криму.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Загороднюк І. Контрольний список теріофауни України [Архівовано 21 жовтня 2013 у Wayback Machine.] // Ссавці України під охороною Бернської конвенції. — Київ, 1999. — С. 202—210. — (Праці Теріологічної Школи, випуск 2).
  2. Список ссавців України. Види, відомі за останні три століття // Теріологічна школа: Вебсайт Українського теріологічного товариства НАН України. — Київ, 2012. Архів оригіналу за 18 січня 2011. Процитовано 21 жовтня 2013. 
  3. Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson. The eponym dictionary of mammals. — JHU Press, 2009. — С. 448. — ISBN 0801893046.
  4. Межжерин С. В., Загороднюк И. В. Новый вид мышей рода Apodemus (Rodentia, Muridae) [Архівовано 21 жовтня 2013 у Wayback Machine.] // Вестник зоологии. — 1989. — № 4. — С. 55–59.
  5. Загороднюк И. В., Боескоров Г. Г., Зыков А. Е. Изменчивость и таксономический статус степных форм мышей рода Sylvaemus (falzfeini — fulvipectus — hermonensis — arianus) [Архівовано 24 грудня 2012 у Wayback Machine.] // Вестник зоологии. — 1997. — Том 31, № 5–6. — С. 37–56.