Мнемосіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мнемозіна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мнемосіна
грец. Mνημοσύνη
Мнемосіна (Д. Росетті, 1881)
Богиня пам'яті
Божество в давньогрецька міфологія
Місцевість Стародавня Греція
Покровитель для пам'ять
Батько Уран
Мати Гея
Брати/сестри Кронос, Океан
Діти Музи
Пов'язані персонажі Зевс
Частина від Uranidsd
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Мнемосі́на, або Мнемозі́на[1] (грец. Μνημμοσύνη, Mnemosyne, «пам'ять») — у давньогрецькій міфології богиня пам'яті. Титаніда, дочка Урана, бога Неба, і Геї, богині Землі. Сестра Кроноса. Тітка громовержця Зевса. Описана у «Теогонії» Гесіода. Мати дев'ятьох муз, яких народила в Пієрії від Зевса[2][3]. У Гесіода названа «володаркою піль Елевтера крутого»[4]. В переносному розумінні «Мнемосіна» — пам'ять.

Опис[ред. | ред. код]

Біля печери Трофонія в Беотії протікали два струмки: струмок Лети, з якого пили ті, хто йшов просити поради оракула, і струмок Мнемосіни, звідки пили ті, хто вже дістав відповідь. Мнемосіну зображували здебільшого в оточенні муз, хоч існують і окремі статуї богині.

Богиня Мнемосіна, персоніфікована Пам'ять, сестра Кроноса і Океана - мати всіх муз. Вона володіє Всевіданням: згідно з Гесіодом (Теогонія, 32 38), вона знає «все, що було, все, що є, і все, що буде». Коли поетом опановують музи, він п'є з джерела знання Мнемосіна, це значить, перш за все, що він торкається до пізнання «витоків», «початків».

У тлумаченні вона відкрила спосіб міркувати і визначила для всього сущого порядок назв [5]. Їй присвячено LXXVII орфічний гімн.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гесіод і його твори: Теогонія (Походження богів) // Франко, Іван. Зібрання творів: У 50 т. Т. 8. Київ, 1977. С. 315.
  2. Овідій. Метаморфози VI 114
  3. Гесіод. Теогонія. Вірші 53-62; Нонн Панополітанський. Діяння Діоніса. XXXI 169
  4. Гесіод. Теогонія. Вірш 54.
  5. Діодор Сицилійський. Историческая библиотека V 67, 3

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гесіод і його твори: Теогонія (Походження богів) // Франко, Іван. Зібрання творів: У 50 т. Т. 8. Київ, 1977. С. 314-342.
  • Мнемосіна // Словник античної мітології / Упоряд. Козовик І. Я., Пономарів О. Д. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2006. — 312с.

Посилання[ред. | ред. код]