Урсула Мнішек-Вишневецька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мнішек Урсула)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Урсула Мнішек
Народилася кінець 1580-их
Померла 1621/1622
Підданство Річ Посполита
Рід Мнішки
Батько Єжи Мнішек
Мати Ядвіга з Тарлів
Брати, сестри Францішек Бернард Мнішех, Станіслав Боніфацій Мнішех і Марина Мнішек
У шлюбі з Костянтин Вишневецький
Діти 2 синів і донька
Герб
Герб

Урсула́ Мні́шек, в шлюбі Вишневецька (пол. Urszula Mniszchówna; кінець 1580-их — 1621/1622) — польська шляхтянка, донька воєводи сандомирського, старости львівського Єжи Мнішека і Ядвіги з Тарлів. Старша сестра московської царівни Марини, жінки Лжедмитрія I.

19 січня 1603 року в Самборі Урсула вийшла заміж за князя Костянтина Вишневецького, ставши його другою дружиною. Батько дав їй в посаг Залізці (нині Зборівський район Тернопільської області) на півночі Руського воєводства, а також ряд прилеглих сіл[a]. Щоправда, як вказує дослідниця Ілона Чаманська, в місті на ту мить господарювала вдова брата Стефана Яна, Євфросинія Дочі де Нодьлучі (пол. Eufrozyna Doczi de Nagyluczy), угорка за походженням, що разом з сином Юрієм Другетом дістала Залізці в заставу від тестя взамін на позички і яка зовсім не бажала розлучатись з власністю. Зрештою, в 1607 році Костянтин вдався до наїзду, забравши при нагоді з замку всяке рухоме добро. Євфросинія силкувалась оборонити свої права у суді, проте безрезультатно. Невдовзі відібране містечко стало головною резиденцією К. Вишневецького.

У шлюбі Урсула народила дітей:

Не підтримувала чоловіка і сестру в їхніх московських затіях.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Йдеться про: Підліски (Podlasek), Krasowskie, Serdene, Reszlewo, Чистопади (Czastopad), Нетерпинці (Nietopiniec), Тростянець (Trzciniec), Ратищі (Ratiszczow), Підберізці (Podberezce), Bulińskie, Романів (Romanów), Kaput, Глиняни (Gliniany).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Czamańska, Ilona (2007). Wiśniowieccy: Monografia rodu. Poznań: Wydawnictwo Poznańskie. с. 147-149, 159. ISBN 978-83-7177-229-0.