Моделі страхування ризиків на транспорті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Моделі страхування ризиків на транспорті розглядають процес страхування як операцію всередині страхової компанії, що полягає у перерозподілі фінансових ресурсів, зібраних від страхувальників і виплачуваних унаслідок настання страхових випадків або віддаються платежами за перестрахування.

Моделювання ризиків на транспорті підпорядковане фактично визначенню впливу дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) на настання страхового випадку. Крім того, моделювання розглядає особливості впливу ризику ДТП на настання страхового випадку у різних видах страхування:

Окремим застосуванням моделей страхування ризиків на транспорті є моделювання особливостей динаміки фінансових потоків, які впливають на формування страхових резервів страховиків [1].

Моделювання страхових ризиків на транспорті[ред. | ред. код]

Найбільш проста модель страхування ризиків на транспорті може бути зведена до початкового фонду, який збільшується за кошти страхових премій та зменшується завдяки виплатам. Якщо Ut – це початковий фонд, Pt – страхові премії, а Ctстрахові виплати за проміжок часу t , тоді розмір фонду наприкінці цього проміжку часу становитиме:

Ut =U0 + Pt −Ct. Якщо вимоги по виплатах за цей проміжок часу будуть більшими за величину фонду, тоді можливості страховика здійснювати діяльність зі страхування транспортних ризиків стають неможливими. Якщо умовами виплат будуть:

  • вимоги виплат, незалежних у часі;
  • кількість вимог на виплати залежить лише від кількості часу;
  • повторні виплати у досить обмеженому часі неможливі або мізерні[1].

Якщо сукупність N однакових договорів транспортного страхування, діючих протягом року, а кількість вимог на виплату за проміжок часу dt становитиме μdt , тоді загальна кількість вимог на виплати буде μN = n . А процес набуття k вимог на виплати буде пуассонівським з ймовірністю:

Якщо S(x) – функція розподілу виплат за однією вимогою, то математичне очікування цієї величини становитиме:

Для збалансованого договору страхування транспортних ризиків очікування виплат та премій прирівнюються. Отже, якщо π – величина премії, тоді можливе таке рівняння: π=μ*m, а загальна кількість платежів за рік становитиме: μ *N *m = n*m. У випадку заявки k виплат можна визначити функцію розподілу загальної суми виплат [2]:

Перемножуючи ці величини на відповідні ймовірності та підсумовуючи за k ,отримуємо функцію розподілу загальної суми виплат при страхуванні транспортних ризиків:

Тоді стає можливим запис моделі страхування транспортних ризиків у такому вигляді: Ut =U0 + nm − x , де x – випадкова величина, визначена попереднім виразом.

При ймовірності того, що Ut ≥ 0 – страховик не збанкрутує, відповідна ймовірність того, що x ≤U0 + nm , дорівнює F(U0 + nm, n). Якщо бажаний рівень ймовірності незбанкрутування страховика у страхуванні транспортних ризиків фіксований та дорівнює 1−ε , то маємо рівняння:

1-ε=Pr{x≥U0+ nm}=

Для нормальної роботи страховика у страхуванні транспортних ризиків необхідні додаткові витрати, що призводить до рівняння:

1−ε =F{U0+nm(1+λ ),n}.

Величина λ може бути знайдена з попереднього рівняння, але його реальне значення має бути на більш високому рівні, а це потребує удосконалення моделі. Тому що n залежить від λ та визначає конкурентність страховика у страхуванні транспортних ризиків. Якщо λ та ε несумісні, то виникає необхідність перестрахування у формі перевищення збитків, коли перестраховик виплачує за окремими вимогами при перевищенні певної величини за певним тарифом перестрахування. В результаті доходи знижуються, а функція F(*) змінюється завдяки вивільнення виплат понад межі перевищення, що визначається рівнянням:

1−ε=F^{M}*(Uo+nm*(1+λ)*(1−r),n),

де M визначає модифікацію розподілу F(*) шляхом скорочення розподілу однієї вимоги S(x) , а r – це частка у перестрахування.

Висновки[ред. | ред. код]

Наведена математична модель страхування транспортних ризиків враховує не тільки особливості транспортної галузі, але й можливості процесу страхування та перестрахування, притаманні цій групі ризиків.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Шахов В.В., Медведев В.Г., Миллерман А.С. Теорія и управление рисками в страховании. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 224 с.
  2. Эндрюса Дж., Мак-Лоуна Р., Математическое моделирование– М.: Мир,1979. – 277 с.