Молодіжний Союз Наша Україна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молодіжний Союз Наша Україна
(МСНУ)
Дата заснування 22 жовтня 2005 року
Тип Всеукраїнська молодіжна громадська організація
Голова Степан Барна
Члени близько 12 тисяч чол. (2006)[1]
Адреса Київ
Офіційний сайт msnu.org

«Молодіжний Союз Наша Україна», скорочено ВМГО «Молодіжний Союз Наша Україна», Молодіжний Союз Наша Україна, Молодіжний Союз, МСНУ — всеукраїнська молодіжна громадська організація. Молодіжне крило партії «Наша Україна».

Молодіжний Союз Наша Україна стоїть на християнсько-демократичних, консервативних ідеологічних засадах, підтримуючи ідею вільної ринкової економіки, традиційних родинних цінностей, свободи особистості та патріотизму.

Мета організації — змінити якість життя української молоді відповідно до європейських стандартів освіти й культури, праці й дозвілля, охорони здоров'я та збереження навколишнього середовища.

Історія[ред. | ред. код]

Установчий з'їзд МСНУ відбувся в Києві 22 жовтня 2005 року, Головою Ради Молодіжного Союзу Наша Україна був обраний Юрій Павленко, який згодом очолив Міністерство сім'ї, молоді і спорту[2][3].

Юридичним керівником МСНУ в 2005-2006 роках була Федорченко Ганна Григорівна, жителька м. Ужгород.

4 листопада 2006 року в Києві, на I-му З'їзді Молодіжного Союзу Наша Україна були внесені поправки в Статут, згідно з якими Голова МСНУ обирається не Радою, а з'їздом. Головою організації був обраний Степан Барна, депутат Тернопільської обласної ради[4][5].

На виборах міського голови Львова у 2006 році організація підтримала Андрія Садового[6].

30 листопада 2006 року Молодіжний Союз Наша Україна став одним із засновників Міжнародного союзу об'єднань громадян «Молодіжний Форум Держав ГУАМ» [7].

II З'їзд Молодіжного Союзу Наша Україна відбувся 15 грудня 2007 року в Донецьку. На ньому були прийняті поправки до Статуту та нова Програма Молодіжного Союзу Наша Україна[8][значущість факту?]. Головою Молодіжного Союзу Наша Україна на другий термін був переобраний Степан Барна. Після того, як у березні 2010 року чоловік голови політради партії «Наша Україна» Віри Ульянченко Віктор Івченко став заступником міністра освіти і науки Дмитра Табачника, Степан Барна заявив про вихід з партії[9]. Але юридично, і донині саме Барна Степан Степанович та Вовк Анна Валентинівна залишаються уповноваженими особами Всеукраїнської молодіжної громадської організаціх МСНУ. [10].

Близько ста членів Молодіжного Союзу — депутати місцевих рад[джерело?]. Активіст МСНУ Ігор Гузь став у 2006 році депутатом Волинської обласної ради за партійним списком блоку "Наша Україна". Міський голова Тернополя (2006-2010 рр.) Заставний Роман Йосипович та міські голови Вінниці й Шумська — члени Молодіжного Союзу Наша Україна.

У травні 2010 року Молодіжний Союз Наша Україна став одним з організаторів молодіжного руху «Спротив»[11][12].

Програми та проекти[ред. | ред. код]

За чотири роки[яких?] активної роботи Молодіжний Союз Наша Україна ініціював і реалізував на різних рівнях — від національного до локального — понад 300 проектів[джерело?].

Одними з наймасштабніших стали:

  • «Здорова молодь — майбутнє держави!», у рамках якого членами організації було проведено соціологічне дослідження, розроблені методичні посібники й проведені семінари про шкоду тютюнопаління, вживання алкоголю й наркотиків, причинах і наслідках СНІДу;
  • «НАТО — ТАК!», метою якого є інформування молоді про історію військово-політичної організації НАТО, перевагах системи колективної безпеки, стандартах розвитку й функціонування економіки та професійної армії в країнах Європи й Америки, що входять у НАТО;
  • «Крапля життя» — проект, присвячений розвитку й популяризації донорства в молодіжному середовищі, формуванню всеукраїнської бази даних безоплатних донорів;
  • «Шлях до майбутнього» — пошук найкращих ідей у сфері економіки, місцевого самоврядування, освіти та науки, європейської інтеграції та культури, охорони здоров'я та інформаційної політики серед молоді у віці від 16 до 21 року. 450 переможців конкурсу стали новим «Молодіжним Парламентом України».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У молодих «нашоукраїнців» — зміни
  2. Молодіжний Союз Наша Україна. Архів оригіналу за 11 лютого 2020. Процитовано 23 листопада 2019. 
  3. Наша Україна. Архів оригіналу за 21 лютого 2022. Процитовано 23 листопада 2019. 
  4. Молодіжний союз "Наша Україна" обрав нового лідера
  5. Юрій Діканьов: Юрій Павленко нічого не робив на посаді голови «Молодіжного Союзу «Наша Україна»[недоступне посилання]
  6. „Молодіжний союз «Наша Україна» підтримує Андрія Садового
  7. В Баку учрежден Международный союз объединений граждан «Молодёжный Форум Стран ГУАМ». Архів оригіналу за 3 серпня 2019. Процитовано 23 листопада 2019. 
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 січня 2009. Процитовано 21 січня 2009. 
  9. Один з лідерів НУ вийшов з партії, протестуючи проти призначення чоловіка Ульянченко заступником Табачника
  10. Всеукраїнська молодіжна громадська організація "Молодіжний союз-Наша Україна". YouControl. 33947031. Архів оригіналу за 26 липня 2023. Процитовано 6 листопада 2023. 
  11. Молодежь объединяется в движение сопротивления
  12. Молодежь объединилась в «Спротив»

Посилання[ред. | ред. код]