Молочне дерево

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молочне дерево
Молочне дерево в оранжереї
Молочне дерево в оранжереї
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Шовковицеві (Moraceae)
Рід: Бросімум (Brosimum)
Вид: Молочне дерево
Brosimum utile
(Kunth) Pittier (1918)
Синоніми
Brosimum galactodendron D.Don ex Sweet
Galactodendron utile Kunth
Piratinera utilis (Kunth) Baill.
Посилання
Вікісховище: Brosimum utile
Віківиди: Brosimum utile
EOL: 491545
IPNI: 850840-1
ITIS: 506551
МСОП: 63081
NCBI: 241871

Молочне дерево або бросімум корисний (Brosimum utile) — вид дерев роду бросімум родини шовковицевих (Moraceae). Природний ареал молочного дерева — Центральна і Південна Америка, рослина також культивується в Азії.

Рослина зростає до 30 м у висоту. Коріння велике, дископодібне. Листя цілісне, велике, шкірясте. Квітки одностатеві, зібрані в головчасті суцвіття.

Молочне дерево, як і багато інших представників тутових, виділяє молочний сік, але, на відміну від молочних соків інших рослин, він не отруйний, а цілком їстівний і смачний. Складається переважно з води (57 %) і рослинного воску (37 %), на частку цукрів і смол припадає 5—6 %. На відміну від справжнього молока, молочний сік молочного дерева має густішу в'язку консистенцію і бальзамічний аромат. Це «молоко» не псується протягом тижня навіть в умовах тропічного клімату, добре змішується з водою в будь-яких пропорціях, при цьому не згортаючись. Воно широко уживається місцевим населенням в їжу як заміна коров'ячому молоку. При кип'яченні на його поверхні виділяється віск, що йде на виготовлення свічок і жувальної гумки.

Література[ред. | ред. код]

  • Грудзинская И. А. (1980). Под ред. А. Л. Тахтаджяна (ред.). Семейство тутовые (Moraceae). Т. 5, № 1: Цветковые растения. Москва: Просвещение. {{cite book}}: Проігноровано |work= (довідка) Стор. 268—279.