Монк (телесеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монк
Monk
Тип телесеріал
Телеканал(и) USA Network
Дистриб'ютор(и) NBCUniversal Syndication Studiosd і Prime Video
Жанр детектив
Формат зображення 16:9
Тривалість серії 45 хв.
Тривалість 42 хв.
Керівник проєкту Andy Breckmand
Ідея Енді Брекман
У головних ролях Тоні Шалуб
Трейлор Говард
Тед Лівайн
Джейсон Грей-Стенфорд
Бітті Шрем
Композитор Jeff Beald
Країна-виробник США США
Мова оригіналу англійська[1]
Перший показ 12 липня 20024 грудня 2009
Кількість сезонів 8
Кількість серій 125
Посилання

Монк (англ. Monk) — американський комедійно-драматичний детективний серіал із Тоні Шалубом у головній ролі. Також відомий під назвою «Дефективний детектив». Автором проєкту є кіносценарист Енді Брекман.

Показ почався в США 12 липня 2002 року на каналі USA Network і тривав до 22 лютого 2008 року. 18 липня 2008 року вийшло продовження — сьомий сезон[2][3][4]. Останній восьмий сезон завершився 4 грудня 2009 року. В Україні серіал вийшов на екран на телеканалі К1.

Серіал мав схвальні відгуки критиків, виграв вісім премій «Еммі», одну премію «Золотий глобус» та дві премії Гільдії кіноакторів.

15 березня 2023 року компанія «Peacock» замовила фільм-продовження під назвою «Остання справа містера Монка» (англ. Mr. Monk's Last Case: A Monk Movie). Намір знятися в ньому підтвердили актори Тоні Шалуб, Тед Лівайн, Трейлор Говард та Джейсон Грей-Стенфорд.

Сюжет[ред. | ред. код]

Едріан Монк був чудовим детективом, працюючи в поліції Сан-Франциско, поки його дружина Труді не загинула в машині від бомби, що, на переконання Монка, призначалася йому. Смерть Труді викликає у нього нервовий розлад: він втрачає роботу і стає затворником, не залишаючи свій будинок протягом трьох років. За допомоги медсестри й помічниці Шарони Флемінг (Бітті Шрем) він виходить на вулицю, а згодом починає працювати як приватний детектив та консультант відділу вбивств у поліції, хоча численні обсесивно-компульсивні розлади, що значно посилилися після трагедії, спричиняють багато труднощів. Окрім цього, Монк і далі намагається розслідувати загибель своєї дружини — єдину справу, що йому ніяк не вдається розплутати.

Нав'язливі ідеї та фобії Монка, наприклад, страх висоти, закритих просторів, молока, сонечок (загалом 312 фобій), ускладнюють йому життя, часто призводять до безглуздих ситуацій та викликають проблеми як у самого героя, так і всіх навколо. Втім, незважаючи на складну боротьбу зі страхами, вони й допомагають розплутувати злочини завдяки надзвичайній пам'яті та увазі до деталей. Щодо цього Монк має коронну фразу: «Це дар. І прокляття» (англ. It`s a gift. And a curse).

Капітан Ліланд Стоттлмаєр (Тед Лівайн) та лейтенант Ренді Дішер (Джейсон Грей-Стенфорд) звертаються до Монка, коли мають проблеми з розслідуванням чергової справи. Стоттлмаєра часто дратує поведінка Едріана, але він, як і Дішер, поважає його як друга та колишнього колегу, а також цінує його дивовижну здатність все помічати. Монк з дитинства має нав'язливу уважність до деталей, вона дозволяє йому по крихтах та дрібних незбігах вибудовувати цілісну картину та знаходити зв'язок там, де інші нічого не бачать.

У середині третього сезону медсестра Шарона вирішує повторно вийти заміж за свого колишнього чоловіка та переїжджає до Нью-Джерсі. Монк змушений найняти нову помічницю — вдову та матір 11-річної дочки Наталі Тігер (Трейлор Говард). Через втрату чоловіка Наталі розділяє горе Едріана та здатна порозумітися з ним краще, ніж будь-хто інший. Також Монк має рідного брата Емброза та батька Джека[5].

Персонажі[ред. | ред. код]

Основні персонажі[ред. | ред. код]

Тоні Шалуб у ролі Едріана Монка

Едріан Монк[ред. | ред. код]

Едріан Монк (Тоні Шалуб) — відомий колишній детектив у відділі вбивств Департаменту поліції Сан-Франциско. Має обсесивно-компульсивний розлад і численні фобії, що посилилися після загибелі його дружини Труді. Працює приватним консультантом і проходить курс терапії, маючи на меті відновитися на посаді в поліції.

На думку співавтора серіалу Девіда Гобермана, Едріан Монк втілює елементи образів лейтенанта Коломбо, Еркюля Пуаро та Шерлока Холмса. Ідея створити персонажа, що страждає на ОКР, належить Девіду Гоберману, який також мав цю хворобу. В інтерв'ю газеті «Pittsburgh Post-Gazette» він сказав: «Як і Монк, я не міг ходити по швах між бруківкою та мусив торкатися стовпів. Я не знаю, навіщо, але якби я цього не робив, сталося б щось жахливе» (англ. «Like Monk, I couldn't walk on cracks and had to touch poles. I have no idea why — but if I didn't do these things, something terrible would happen»). Автори серіалу зазначали, що знайти актора на роль головного героя було вкрай складно. Продюсерам не вдавалося дібрати виконавця протягом двох років[6].

У пілотній серії Едріан Монк зображений як сучасний Шерлок Холмс, але «божевільний». В одному з епізодів згадано, що головний герой має 312 страхів, зокрема страх мікробів, стоматологів, гострих предметів, натовпу, висоти, замкненого простору тощо. Неможливо визначити, яка з фобій найсильніша, але відомо, що між ними є певна ієрархія. Через непереборний страх перед мікробами Монк не торкається дверних ручок голими руками й завжди використовує антибактеріальні серветки після рукостискань.

Через численні страхи Монк залежить від особистого помічника, що допомагає йому по господарству й завжди має запас вологих серветок. Також він організовує консультаційну роботу, а іноді й сам розслідує справу. Перша помічниця, Шарона Флемінг (Бітті Шрем) — мати-одиначка й медсестра з фаху. Департамент поліції найняв її, щоб допомогти Монку оговтатися від кататонічного стану, в якому він опинився після смерті Труді. Коли Шарона виходить заміж за свого колишнього чоловіка й переїжджає до Нью-Джерсі, Монк випадково зустрічається з Наталі Тігер (Трейлор Говард), яку наймає як нового помічника.

Едріан Монк наполегливо, але марно намагається «збалансувати» світ. Він схиблений на симетрії, п'є тільки воду Sierra Springs (у другому сезоні під час поїздки до Мексики не пив кілька днів, тому що не міг знайти воду потрібної марки). Має фотографічну пам'ять, реконструює злочини з дрібних деталей, що здаються його колегам незначущими.

Щоб впоратися з ОКР та фобіями, Монк відвідує психіатра Чарльза Крогера (Стенлі Камел) (1—6 сезони) та Невена Белла (Гектор Елізондо) (7—8 сезони). Протягом періоду в приблизно вісім років, що охоплює серіал, головний герой долає деякі страхи й аспекти ОКР. Вміє грати на кларнеті. Шанувальник співака Віллі Нельсона.

Шарона Флемінг[ред. | ред. код]

Шарона Флемінг (Бітті Шрем) — медсестра Едріана Монка та його помічниця протягом перших трьох сезонів. Капітан Стоттлмайер найняв її, щоб допомогти головному герою оговтатися від кататонічного стану. Сам Монк зазначав: «Я тонув, коли вона знайшла мене. Вона врятувала мені життя» (англ. «When she found me, I was drowning. She saved my life»).

Шарона допомагає Едріану не тільки по господарству, але й у розслідуваннях, іноді навіть використовує свою привабливість та маніпулює, щоб отримати інформацію. Вона принаймні двічі намагалася покинути посаду помічника Монка, зокрема через суперечки щодо зарплатні.

Шарона — мати-одиначка, виховує сина Бенджі. Відчайдушно прагне знайти нові стосунки, але щораз зазнає невдачі. У середині третього сезону Шарона вирішує знову вийти заміж за колишнього чоловіка Тревора, переїжджає до Нью-Джерсі й залишає роботу в Едріана Монка[7].

Наталі Тігер[ред. | ред. код]

Джейсон Грей-Стенфорд і Трейлор Говард роздають автографи, 2006

Наталі Тігер (Трейлор Говард) — помічниця Едріана Монка (3—8 сезони). Коли на оселю Наталі вчинили напад, вона, захищаючись, вбила одного зі злочинців. У поліції їй радять звернутися до детектива Монка. Він пропонує їй обійняти посаду особистого помічника. Спочатку Наталі відмовляється. Втім, побачивши доброзичливість Едріана до її доньки Джулі, погоджується й залишає ненависну роботу бармена.

Наталі, як і Шарона, мати-одиначка й виховує дочку. Її чоловік Мітч Тігер, пілот винищувача у ВМС США, загинув. Через втрату близької людини Наталі розуміє горе Едріана та співчуває йому. Згодом вона стає не лише помічником, але й відданим другом.

Ліланд Стоттлмайер[ред. | ред. код]

Ліланд Стоттлмайер (Тед Лівайн) — капітан відділу вбивств Департаменту поліції Сан-Франциско, давній друг та колега Едріана Монка. В одному з епізодів згадують, що Ліланд був четвертим напарником Монка, коли той став детективом. На думку Едріана, з першими трьома у нього «не склалися професійні стосунки» (англ. «professional chemistry did not work»). Після загибелі Труді Стоттлмайер неохоче усунув Монка від виконання обов'язків, а згодом найняв Шарону Флемінг (Бітті Шрем), щоб допомогти йому.

Стоттлмайер і Монк глибоко поважають один одного. Зокрема, Монк називає Ліланда «найкращим поліцейським, якого він знає», а той вважає головного героя «найкращим детективом у світі». Втім, у перших епізодах між ними є певна напруга. Ліланд обурюється й навіть відчуває ревнощі, коли вищі за рангом посадовці радять йому звернутись до Монка: він усвідомлює, що поступається йому в здібностях.

Незважаючи на це, Стоттлмайер зберігає повагу до Монка й не може заперечувати його професійні якості. Поворотний момент для персонажа стався у другому сезоні: дружина Ліланда Карен зазнає серйозних травм і впадає в кому. Хоча вона одужує, Стоттлмайер усвідомлює, який біль відчуває Едріан після втрати найдорожчої людини, й починає ставитись до нього з більшим співчуттям.

Ренді Дішер[ред. | ред. код]

Джейсон Грей-Стенфорд, Тед Лівайн і Тоні Шалуб

Ренді Дішер (Джейсон Грей-Стенфорд) — лейтенант відділу вбивств Департаменту поліції Сан-Франциско, заступник капітана Стоттлмайера. Відданий та наполегливий, але схильний до надуманих і комічних теорій. На початку серіалу скептично ставиться до Едріана Монка, називаючи його «дефективним детективом», але згодом цей цинізм перетворюється на щире захоплення.

Через поведінку Дішера іноді здається, що він недостатньо компетентний співробітник поліції. Втім, Стоттлмайер пояснює це тим, що справи Дішера просто не такі гучні, щоб висвітлювати їх у пресі.

Ренді не щастить в особистому житті. Коли в одному з епізодів він розповідає, що все ж знайшов дівчину, йому ніхто не вірить. Був закоханий у Шарону Флемінг. В одному з епізодів згадано, що Ренді навчався в університеті Темпл та жив у Філадельфії, де був сержантом поліції. Має алергію на котів та арахісове масло. Шульга.

Другорядні персонажі[ред. | ред. код]

  • Чарльз Крогер (Стенлі Камел) — психіатр Едріана Монка (1—6 сезони). Разом із Едріаном обговорює його проблеми та прогрес у боротьбі з фобіями й ОКР. Використовує метод розмовної терапії. Іноді випадковими фразами під час бесід допомагає знайти ключ до розкриття злочину. Одружений, має дітей. Єврей.
  • Нівен Белл (Гектор Елізондо) — психіатр Едріана Монка (7—8 сезони). Спочатку головний герой скептично налаштований щодо нового лікаря, але згодом тому вдається завоювати довіру Едріана.
  • Труді Монк (Стелліна Русич — 1—2 сезони, Мелора Гардін — 3—8 сезони, Лінді Ньютон — епізод у п'ятому сезоні) — дружина Едріана Монка. Загинула під час вибуху автомобіля, що є єдиною нерозкритою справою Едріана.
  • Емброз Монк (Джон Туртурро) — рідний брат Едріана Монка. Страждає на агорафобію. За словами Едріана, не виходив із дому 32 роки. Пише інструкції до споживчих товарів кількома мовами, що вивчив самотужки. Звинувачує себе у смерті Труді й сім років уникав контактів з братом.
  • Джек Монк (Ден Гедая) — батько Едріана та Емброза. Покинув сім'ю, коли сини були маленькими, пішовши за китайською їжею та не повернувшись. Згодом мав іншу родину. З'являється у п'ятому сезоні.
  • Бенджі Флемінг (Кейн Рішот — пілотний епізод, 2—3 сезони, Макс Морроу — 1 сезон) — син Шарони Флемінг. Вчиться у шостому класі. Захоплюється інтелектом Монка, сприймає його як батька й отримує від нього підтримку. Втім, Едріан часто не знає, як правильно поводитися, тому що сам у дитинстві «ніколи не робив того, що роблять нормальні діти».
  • Джулі Тігер (Еммі Кларк) — дочка Наталі Тігер. У третьому сезоні їй 11 років. Жвава й життєрадісна. Як і Бенджі Флемінг, вражена дедуктивними здібностями Едріана і згодом сприймає його як батька. Має алергію на собак.
  • Гарольд Креншоу (Тім Беглі) — пацієнт доктора Крогера й пізніше доктора Белла. Страждає на ОКР, гостру параною та нарцисизм. Едріан і Гарольд часто сперечаються, здебільшого через те, хто з них більше подобається доктору Крогеру або хто досяг більшого прогресу в подоланні хвороби.

Робота над серіалом[ред. | ред. код]

Місце знімання[ред. | ред. код]

Хоча дія серіалу відбувається переважно в Сан-Франциско та його околицях, багато ключових моментів знято в інших місцях. Пілотний епізод — у Ванкувері, а перший сезон — у Торонто[8]. Сезони 2—6 знімали на території Лос-Анджелесу, зокрема в павільйонах Ren-Mar Studios (2—5 сезони) та Paramount Studios (6-й сезон, включно з квартирою Едріана, поліцейською дільницею, кабінетом доктора Крогера та будинком Наталі)[9].

Музична тема[ред. | ред. код]

У серіалі є дві музичні теми. У першому сезоні це джазова інструментальна тема, що написав композитор Джефф Біл (Jeff Beal[en]) і виконав гітарист Грант Гейссман (Grant Geissman[en]). З другого сезону й далі вступною темою є пісня Ренді Ньюмана «It's a Jungle out There» («Навкруги джунглі»). Також в одній із серій, а саме «Mr. Monk and the Rapper» (Містер Монк і Репер), як вступну тему використано реп-версія пісні «It 's a Jungle out There» у виконанні Snoop Dogg.

Отримані нагороди[ред. | ред. код]

Еммі:

  • Найкращий актор комедійного серіалу — Тоні Шалуб (2003, 2005, 2006)
  • Найкраща музична тема для вступних титрів — Джефф Біл (2003)
  • Найкращий запрошений актор комедійного серіалу — Джон Туртурро (2004)
  • Найкраща музична тема для вступних титрів — Ренді Ньюман (2004)
  • Найкращий запрошений актор комедійного серіалу — Стенлі Туччі (2007)

Золотий глобус:

  • Найкращий актор серіалу (комедія/мюзикл) — Тоні Шалуб (2003)

Премія Гільдії кіноакторів США:

  • Найкращий актор комедійного серіалу — Тоні Шалуб (2004, 2005)

Номінації[ред. | ред. код]

Еммі:

  • Найкращий актор комедійного серіалу — Тоні Шалуб (2003—2008, 2010), 6 номінацій
  • Найкращий режисер комедійного серіалу — Рендал Зіск за епізод «Містер Монк отримує свою терапію» (2005)
  • Найкраща запрошена актриса комедійного серіалу — Лорі Меткалф (2006)
  • Найкращий підбір акторів — Аня Коллофф (англ. Anya Colloff), Емі МакІнтір Брітт (англ. Amy McIntyre Britt), Мег Ліберман (англ. Meg Liberman), Камілл Петтон (англ. Camille H. Patton), Сенді Логан (англ. Sandi Logan), Лонні Хамерман (англ. Lonnie Hamerman) (2004)

Золотий глобус:

Премія Гільдії кіноакторів США:

  • Найкращий актор комедійного серіалу — Тоні Шалуб (2003—2005, 2007—2008) 5 номінацій

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Назва кожної серії починається зі слів «Містер Монк…». Розслідування вбивств — основна тема більшості епізодів, хоча іноді Монк розслідував інші злочини, наприклад, викрадення.
  • У сьомому сезоні Монк заявляє, що розкрив сотню справ у своїй кар'єрі. Втім, у п'ятому сезоні згадують, що він розкрив 104 вбивства. Це пояснюють тим, що епізод сьомого сезону «Містер Монк та його сота справа» є сотим за рахунком у серіалі.
  • На 33 хвилині 6 серії сьомого сезону є непряма згадка про Україну. На скриньці обвинуваченої у вбивстві жінки зображений герб України — тризуб.
  • У квітні 2008 року актор Стенлі Камел, що виконував роль доктора Чарльза Крогера, помер від серцевого нападу. Сценаристи виключили Крогера з серіалу (згідно з сюжетом, він помер з тієї ж причини), а новим психіатром Монка став Нівен Белл (Гектор Елізондо).

Мовлення в різних країнах світу[ред. | ред. код]

Країна Альтернативна назва/Переклад Телеканал Дата прем'єри
Австралія Австралія Ten HD (перший запуск)
та TV1 (повтор)
Австрія Австрія ORF 1
Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина FTV
Білорусь Білорусь Монк Перший канал (Білорусь), ЛАД
Бразилія Бразилія Monk, um detetive diferente
(«Монк, інший детектив»)
Rede Record
Болгарія Болгарія Монк bTV
GTV
Diema
3 січня 2007 р. (bTV)
19 серпня 2008 р.(GTV)
22 вересня 2008 р. (Diema)
Канада Канада A-Channel, Citytv, TVA (французькою), Canal Mystère (французькою)
Колумбія Колумбія Record
Хорватія Хорватія HRT 2
Кіпр Кіпр Ντετέκτιβ Μόνκ
(«Детектив Монк»)
CyBC 8 жовтня 2006 р.
Чехія Чехія Můj přítel Monk
(«Мій друг Монк»)
TV NOVA
Данія Данія Monk (Canal+) /
Detektiv Monk (TV 2 Charlie/TV 2)
Canal+ (перший запуск) , TV 2 Charlie (повтори) , TV 2 (перший запуск на національному телебаченні)
Естонія Естонія TV 3 6 вересня 2003 р.
Фінляндія Фінляндія YLE 11 вересня 2004 р.
Франція Франція Monk TF1 22 березня 2003 р.
Німеччина Німеччина RTL 29 червня 2004 р.
Греція Греція Ντετέκτιβ Μονκ
(«Детектив Монк»)
Star Channel
Гонконг Гонконг 神探 阿蒙
(«Детектив Монк»)
TVB (п'ять сезонів) 18 вересня 2003 р.
Угорщина Угорщина Monk, a flúgos nyomozó
(«Монк, пришелепкуватий детектив»)
Viasat3
Ісландія Ісландія Stöð 2
Індія Індія STAR World
Ірландія Ірландія RTÉ Показ завершився Шостим сезоном
Ізраїль Ізраїль מונק Israel 10
Hallmark
Star World
Італія Італія Monk Joy 1 травня 2008 р.
Японія Японія 名 探 偵 モ ン ​​ク [Meitantei Monk]
(«Великий детектив Монк»)
NHK BS-2 30 травня 2004 р.
Кенія Кенія Kenya Television Network
Латвія Латвія Monks TV6 Latvia TV3 TV3+
Литва Литва Detektyvas Monkas («Детектив Монк») Tango Tv 6 вересня 2003 р.
Південна Корея Південна Корея 탐정 몽크 [Tam Jeong Monk]
(«Детектив Монк»)
KBS 2TV і FOX
Мексика Мексика 4tv, The Hallmark Channel, Universal Channel
Нідерланди Нідерланди SBS6 6 грудня 2007 р.
Нова Зеландія Нова Зеландія Channel 3 and SKY 1
Норвегія Норвегія TV2 Zebra 19 лютого 2008 р.
Філіппіни Філіппіни Star World
Польща Польща Detektyw Monk
(«Детектив Монк»)
TVN (теле-прем'єра) , TVN Siedem (повтори)
Canal+ (перший запуск) , Canal+ Film (повтори)
Universal Channel (повтори)
11 квітня 2003 р.
Португалія Португалія TVI і FX
Румунія Румунія Pro Cinema
Північна Македонія Північна Македонія Kanal 5
Росія Росія «Дефективний детектив»
Перший канал 2006 р., лише Перший сезон
«Дефективний детектив» Universal (телеканал)
«Детектив Монк» Зірка телеканал Фокс Крайм
Сербія Сербія RTS
Словаччина Словаччина Monk Markíza
Словенія Словенія POP TV 8 вересня 2004 р.
ПАР ПАР SABC 2
Іспанія Іспанія Calle 13 кабельне/супутникове

Canal 9
ETB2
8tv
TVG
TV Canaria
Telemadrid

Швеція Швеція Canal+ Film 1 (перший запуск)
та Kanal 9 (повтори)
8 квітня 2003 р.
Швейцарія Швейцарія SF 2, 3+, TSI 1, TSR 1
Тайвань Тайвань Monk 神經 妙 探 VideolandW Movie Channel 14 липня 2004 р.
Таїланд Таїланд Star World
Туреччина Туреччина Dizimax, TNT Turkey
Велика Британія Велика Британія BBC
Hallmark Channel
США США USA Network (первісний показ)
та Universal HD (у співдружності)
також NBC (у співдружності)
12 липня 2002 р.
Україна Україна Монк К1

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fernsehserien.de
  2. США желает ещё «Монка» (англ.). Variety.com. Архів оригіналу за 7 червня 2012. Процитовано 23 лютого 2008. 
  3. «Монк» продлён на седьмой сезон (англ.). IGN Entertainment, Inc. 20 лютого 2008. Архів оригіналу за 7 червня 2012. Процитовано 6 березня 2008. 
  4. Surette, Tim (20 лютого 2008). Мольбы к Монку услышаны — сериал продлён (англ.). Архів оригіналу за 7 червня 2012. Процитовано 6 березня 2008. 
  5. 9й епізод п'ятого сезону «Містер Монк зустрічається зі своїм батьком», вперше показаний 17 листопада 2006
  6. Adrian Monk. Wikipedia (англ.). 3 серпня 2023. Процитовано 12 серпня 2023. 
  7. Sharona Fleming. Monk Wiki (англ.). Процитовано 16 серпня 2023. 
  8. [1]IMDB — география съёмок «Детектива Монка» [Архівовано 6 березня 2015 у Wayback Machine.] (англ.)
  9. Монк наносить візит II. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 9 лютого 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]