Монумент молодому Куїнджі (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монумент молодому Куїнджі
Монумент молодому Куїнджі

47°05′48″ пн. ш. 37°32′33″ сх. д. / 47.09667° пн. ш. 37.54250° сх. д. / 47.09667; 37.54250Координати: 47°05′48″ пн. ш. 37°32′33″ сх. д. / 47.09667° пн. ш. 37.54250° сх. д. / 47.09667; 37.54250
Тип пам'ятник
Статус спадщини пам'ятка монументального мистецтва України місцевого значенняd
Країна  Україна
Розташування Маріуполь, Донецька область.
Архітектурний стиль реалізм
Архітектор Полоник Василь Петрович
Скульптор Полоник Василь Петрович
Матеріал червона мідь з патиною
Засновано 26 квітня 1984[1]
Встановлено 26 квітня 1984 року
Стан добрий
Монумент молодому Куїнджі (Маріуполь). Карта розташування: Україна
Монумент молодому Куїнджі (Маріуполь)
Монумент молодому Куїнджі (Маріуполь) (Україна)
Мапа

CMNS: Монумент молодому Куїнджі у Вікісховищі

Монумент молодому Куїнджі, Маріуполь — монумент на честь Архипа Куїнджі, художника-пейзажиста зі світовим ім'ям, уродженця Маріуполя і грека за походженням.

Історія створення[ред. | ред. код]

Архип Куїнджі запам'ятався сучасникам і як майстерний пейзажист, і як благодійник і захисник студентської молоді. Тому першим монументом на честь художника був надгробок в Санкт-Петербурзі. Погруддя художника виконав скульптор академік Беклемішев Володимир Олександрович (1861—1920). Репліка цього погруддя десятиліття по тому буде передана в Маріупольський краєзнавчий музей[2].

Нова спроба створити монумент на честь уславленого художника належала скульпторові Івану Бараннікову. Він створив модель з фігурою Куїнджі в шубі[2]. Але художнику, що не мав революційних заслуг перед пролетаріатом і комуністичним урядом, ніхто не поспішав створити монумент. Дозвіл на спорудження з Москви — не дали[2]. Модель скульптора Бараннікова передали у фонди місцевого музею, котра трохи розбавила пересічні скульптури революційним діячам.

За власної волі і без державної замови монумент на честь Куїнджі зажадав створити донецький скульптор Полонік Василь Петрович наприкінці 1970-х рр. Відомості про це збережені в листі, датованому 1995 роком[2]. Скульптор працював над композицією декілька років і зупинився на погрудді молодого Куїнджі. Адже той був молодим, коли покинув Маріуполь. Погруддя вийшло осучасненим, розмах пліч фігури досяг двох метрів. До погруддя додана рука з пензлем. При житті Куїнджі носив бороду, котра в погрудді зістарювала образ. Скульптор зупинився на варіанті з досить короткою бородою, що не псувала і не зістарювала образ.

Пошуки постаменту[ред. | ред. код]

Зазвичай монумент має фігуру та постамент. Скульптор відповідає за фігуру, архітектор — за розрахунки та постамент. Але сплатити архітекторові було нічим і первісні розрахунки виконав сам скульптор Василь Полонік. Він бачив погруддя на колоні з граніту, що робило монумент водночас і матеріальним, і легким за силуетом. Розпочались пошуки відповідної колони. Її знайшли випадково в місті Дніпропетровськ, де виготовляли кам'яні вали-колони для паперової промисловості. Одна колона з невеликим дефектом на зашліфованій поверхні не задовольняла виробників паперу. Але цілком підходила для монументу, створеного Василем Полоніком. Колону придбали і перевезли у Маріуполь[2].

В місто прибули і частині монументального погруддя, виконані з червоної міді. Голова була створена цілковитою, рука з пензлем виконана окремо. Частини погруддя були зібрані на місцевому заводі медичного обладнання. Активним помічником в справі створення монументу був відомий маріупольський медальєр і сам скульптор Харабет Юхим Вікторович[2].

Перенесення готового монумента[ред. | ред. код]

Монумент урочисто відкрили 26 квітня 1984 року на перетині проспекту Металургів та бульвару Т. Шевченка. У зв'язку з реконструкцією сквера в цій частині 1991 року монумент був перенесений на сучасну Грецьку площу неподалік від міськвиконкому[2].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://mistomariupol.com.ua/uk/pamyatnik-a-i-ku%d1%97ndzhi/
  2. а б в г д е ж [1] [Архівовано 16 квітня 2014 у Wayback Machine.] Історія створення монумента