Мопс у кріслі (картина Дедре)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Мопс у кріслі»
англ. Pug Dog in an Armchair
Творець: Альфред Дедре
Час створення: 1857
Розміри: 58 × 40 см
Висота: 58 см
Ширина: 40 см
Матеріал: олія на полотні
Зберігається: Петербург, Росія
Музей: Ермітаж

Мопс у кріслі (англ. Pug Dog in an Armchair) — картина-жарт художника з Франції 19 століття Альфре́да Дедре́.

Галерея Кушелєва-Безбородька[ред. | ред. код]

Серед незвичних картинних галерей Петербурга в 19 ст. особливо виділялась приватна галерея Кушелєва-Безбородька, родича відомого вельможі доби Катерини ІІ на ім'я Безбородько Олександр Андрійович. Обидва уславилися своїми приватними галереями, хоча мали різні смаки та збирали різних художників.

Хворобливий Кушелєв надсилав у Париж гроші, а його агенти переправляли у Петербург картини сучасних художників Франції. Це було досить незвичним, бо особливих обмежень Кушелєв не висував. Слід визнати, що і картини для його галереї надсилали різноманітні і за жанрами, і за мистецькими напрямками, і за художниками. Тут були пейзажі і марини, жанрові композиції, оголена натура, картини історичної тематики. Результат вийшов непоганим, бо кінець кінцем Кушелєвська галерея мала твори майже всіх відомих майстрів, серед яких представники романтизму, реалізму, Барбізонської школи, предімпресіоністи:

Мопс у кріслі[ред. | ред. код]

«Мопс у кріслі» — виділявся своїм жартівливим характером. Художник представляє тваринку у людській подобі і кумедній ситуації. Пес розвалився у кріслі і заснув, добряче закусивши та заглянувши у чарку. Наїдки та пляшки з вином ще на столі. А сам пес дуже нагадує звичайного, череватого буржуа, що випив, закусив, зім'яв на відкинув газету «Фігаро» та залюбки віддався післяобідньому сну.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гос. Ермитаж. Западноевропейская живопись, каталог 1, Л, «Искусство», 1976
  • Левинсон-Лессинг В. Ф. «История картинной галереи Ермитажа», Л, «Искусство», 1985

Примітки[ред. | ред. код]