Мордехай Фрізіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бюст Мордехая Фрізіса в Халкіді

Мордехай Фрізіс, або Мардохей Фрізіс (грец. Μαρδοχαίος Φριζής, 1 січня 1893, Халкіда — 5 грудня 1940) — грецький військовик єврейського походження, полковник, герой греко-італійської війни 1940 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Мордехай Фрізіс народився в родині Якова Фрізіса, один з 12 синів, мав також 1 сестру. Здобув освіту в Афінському університеті, за фахом правник. Батьки мріяли про кар'єру юриста, проте вже в добу Балканських воєн 1912-1913 років Мордехай сам обрав свій шлях. 1916 року він вступив у корпус підготовки офіцерів в Евбеї.

Під час греко-турецької війни 1919—1922 років лейтенанта Фрізіса захопили турки. Оскільки Фрізіс не був християнином, йому запропонували свободу, проте він відмовився та 11 місяців залишався в полоні разом із іншими солдатами.

28 жовтня 1940 року розпочалась Італо-грецька війна, яка ознаменувала собою початок Балканської кампанії Другої світової війни. До того часу Італія вже захопила Албанію, яка межувала із грецьким Епіром. Італійський посол в Афінах передав Іоаннісу Метаксасу ультимативну вимогу Муссоліні здатися, на що прем'єр-міністр Греції відповів категоричної відмовою (28 жовтня нині святкується в Греції як День Охі - День «Ні»). Таким чином того самого дня Італія напала на Грецію з Албанії.

Мордехай Фрізіс вже мав звання майора у грецькій армії, що базувалась в Яніні, Епір. Після 28 жовтня він особисто командував самостійним підрозділом, який намагався стримати італійський наступ з Албанії через вузькі долини й ущелини Північної Греції. Солдати Фрізіса називали себе «фрізенцями». Вони першими стикнулися із італійцями 4 грудня 1940 року під час переходу гірської річки Бистриця. Фрізіс був смертельно поранений, але залишався верхи на коні і не покинув свій загін до останніх хвилин життя.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Полковник Мордехай Фрізіс став першим офіцером грецької армії, загиблим в ході Другої світової війни. Вже 17 грудня 1940 року газета «Врадині» написала, що ім'я Мордехая Фрізіса вписане золотими літерами в пантеон героїв, які віддали свої життя за незалежність Греції.

2002 року останки Мордехая Фрізіса були перевезені з Албанії в Грецію. 2004 року разом із іншими військовиками він похований на єврейському кладовищі міста Салоніки як національний герой. На поховальній церемонії був присутнім зокрема президент Греції Константінос Стефанопулос[1].

Пам'ятник полковнику Мордехаю Фрізісу встановлений перед Національним військовим музеєм в Афінах. 6 червня 2007 року бюст Мордехая Фрізіса урочисто відкрито в Салоніках. 26 вересня 2010 року президент Греції Каролос Папульяс відкрив бюст Мордехая Фрізіса в місті Халкіда[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Colonel Mordechai Frizis' bust to be unveiled in Thessaloniki. Архів оригіналу за 10 березня 2005. Процитовано 27 вересня 2010.
  2. Bust of WWII hero Frizis

Посилання[ред. | ред. код]