Морські ссавці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горбатий кит (Megaptera novaeangliae), представник ряду китопарнокопитних.

Морські ссавці — група водних і напівводних ссавців, що постійно або тимчасово мешкають у морській воді, або залежать від неї для отримання їжі.

Обсяг групи[ред. | ред. код]

Категорія морських ссавців охоплює декілька поліфілетичних груп тварин — китоподібних (кити, дельфіни і морські свині), сирен (ламантини і дюгоні), ластоногих (справжні тюлені, вухаті тюлені і моржі), два види видр (американська видра і калан), та білий ведмідь. Всього на Землі збереглися 119 видів морських ссавців[1].

Класифікація існуючих видів[ред. | ред. код]

Філогенія морських ссавців
Ссавці
Афротерії
Даманоподібні

Procaviidae

Tethytheria
Хоботні

Слонові

Сирени

Dugongidae (дюгонь)

Ламантинові

Trichechus manatus (Ламантин американський)

Trichechus senegalensis (Ламантин африканський)

Trichechus inunguis (Ламантин амазонський)

Лавразіотерії
Унгуляти
Китопарнокопитні
Whippomorpha

Бегемотові

Китоподібні

Китовиді

Дельфіновиді

Жуйні

Конеподібні

Ferae

Панголіноподібні

Хижі

Котовиді

Псовиді

Псові

Ведмедюваті
Ведмедеві

Ursus maritimus (білийй ведмідь)

all other ursids

Куницеві

Enhydra lutris (калан)

Lontra felina

Neovison macrodon

all other mustelids

Ластоногі

Вухаті тюлені

Моржеві

Тюленеві

The taxa in bold are marine.[2]

Особливості еволюції та способу життя[ред. | ред. код]

Американський ламантин (Trichechus manatus), представник ряду сирен.

Морські ссавці еволюціонували від сухопутних предків та поділяють кілька адаптивних рис, характерних для морського способу життя, такі як зазвичай великий розмір, гідродинамічна форма тіла, модифіковані кінцівки та методи терморегуляції. Різні види, проте, адаптовані до життя в морському середовищі до різного ступеня. Найбільш адаптованими є сирени та китоподібні, що проводять в морі все своє життя, тоді як решта видів проводять частину часу на суші.

Загрози існуванню[ред. | ред. код]

Леопардовий тюлень (Hydrurga leptonyx), представник ряду хижих.

Хоча морські ссавці дуже відомі, багато популяцій знаходяться під загрозою зникнення через історію комерційного полювання на них заради жиру, м'яса, кістки і хутра і шкіри. Більшість видів зараз перебуває під охороною.

19 лютого відзначається Всесвітній день захисту морських ссавців. Цей День був заснований у 1986 році, коли вступив в дію мораторій на китовий промисел, введений Міжнародною китобійною комісією (МКК)[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Всесвітній день захисту морських ссавців. МБО «Екологія-Право-Людина». Архів оригіналу за 27 лютого 2020. Процитовано 17.04.2019. 
  2. Jefferson, T. A.; Leatherwood, S.; Webber, M. A. (1994). Marine Mammals of the World. Food та Agriculture Department of the United Nations. с. 1–2. ISBN 978-92-5-103292-3. OCLC 30643250. 
  3. а б в Perrin, William F.; Baker, C. Scott; Berta, Annalisa; Boness, Daryl J.; Brownell Jr., Robert L.; Domning, Daryl P.; Fordyce, R. Ewan; Srembaa, Angie; Jefferson, Thomas A.; Kinze, Carl; Mead, James G.; Oliveira, Larissa R.; Rice, Dale W.; Rosel, Patricia E.; Wang, John Y.; Yamada, Tadasu, ред. (2014). The Society for Marine Mammalogy's Taxonomy Committee List of Species and subspecies. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 25.07.2019. 

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]