Моріс Ґелбрайт Калін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моріс Ґелбрайт Калін
англ. Maurice Galbraith Cullen

Народження 6 червня 1866(1866-06-06)
Сент-Джонс, Ньюфаундленд
Смерть 8 березня 1934(1934-03-08) (67 років)
  Шамблі, Квебек, Канада
Країна Канада Канада
Жанр пейзаж
Навчання Школа красних мистецтв
Діяльність художник
Напрямок Імпресіонізм
Вплив на Сюзор-Коте
Відомі учні Charles Walter Simpsond
Твори landscaped і Marined
Роботи в колекції Національна галерея Канади, Національний музей образотворчого мистецтва Квебекуd[1], Musée de la civilisationd, Монреальський музей красних мистецтв, Канадський військовий музей, Art Gallery of Hamiltond[2] і Художня галерея Вінніпега

CMNS: Моріс Ґелбрайт Калін у Вікісховищі

Моріс Ґелбрайт Калін[3][4] (англ. Maurice Galbraith Cullen; *6 червня 1866(18660606) — 28 березня 1934) — канадський художник-пейзажист, що писав у манері імпресіонізму.

Життя і творчість[ред. | ред. код]

Моріс Калін народився на острові Ньюфаундленд у місті Сент-Джонс. 1870 року Калін разом зі своєю родиною переїхав до Монреалю, де й почав свою художню освіту в художній школі при Художньо-промисловій раді Монреаля у скульптора Луї-Філіппа Еберу.

Як і багато інших художників свого покоління, він вирушив до Парижу для продовження художньої освіти. Після приїзду в Париж 1889 року став вчитися в Школі красних мистецтв, де його вчителями стали, як і у Пола Пила, французькі художники академічного напрямку Жан-Леон Жером і Жуль-Елі Делоне. Але коли Каллен повернувся в Монреаль, він вже сповідував принципи французького імпресіонізму.

Працюючи в жанрі пейзажу, він з часом став істинним літописцем Монреаля. Особливо вдавалися йому сутінкові або нічні сцени з незмінно мерехтливими вогнями. Також чудово виходили у Каллена і зимові пейзажі — він один з великих художників засніженої Канади. Як і його колега і друг Джеймс Вілсон Морріс, Моріс Калін з часом стає однією з головних фігур у канадському мистецтві.

Його обдарування було романтичним — йому вдавалося «схопити» світло і настрій. На деякі з його робіт вплинув Вільям Блейр Брюс, у якого Калін часто бував у 1892-94 роках у Грьоз. Каллін, своєю чергою, вплинув на багатьох зі своїх учнів, коли протягом багатьох років викладав у Художньому товаристві Монреаля[5], особливо великий вплив він мав на Сюзор-Коте, майстерня якого знаходилася в тій же будівлі, що і студія Моріса Каліна[6].

Картини художника[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://collections.mnbaq.org/fr/artiste/600000022
  2. https://tms.artgalleryofhamilton.com/people/489/cullen-maurice/objects
  3. УСЕ (Універсальний словник-енциклопедія). Архів оригіналу за 26 березня 2015. Процитовано 27 вересня 2014.
  4. Чому Калін, а не Кален тайна велика єсмь
  5. The Canadian Encyclopedia — Maurice Galbraith Cullen. Архів оригіналу за 23 листопада 2013. Процитовано 27 вересня 2014.
  6. ГОРИЗОНТЫ. Пейзаж в русской и канадской живописи (1860—1940) — Морис Голбрайт Каллен[недоступне посилання з квітня 2019]