Морі Окімото

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морі Окімото
毛利興元
Період Сенґоку
Народився 1492
м. Акітаката
Помер 25 серпня 1516
м. Акітаката
(25 років)
Дитяче ім'я Котійомару (幸千代丸)
Сьоґунат сьоґунат Муроматі
Титули Дзібу но сьо (治部少輔)
Рід Морі
Батько Морі Хіромото
Матір донька Фукубари Хіротосі
Брати Морі Мотонарі
Кіта Нарікацу
Аіо Мотоцуна
Спадкоємець Морі Комацумару
Головна дружина донька Такахасі Хісаміцу
(高橋久光)
Сини Морі Комацумару

Морі Окімото (яп. 毛利興元, моорі окімото; 1492 — 25 серпня 1516) — самурайський полководець середньовічної Японії періоду Сенґоку. Володар провінції Акі (суч. префектура Хіросіма). 15-й голова роду Морі. Старший брат Морі Мотонарі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Морі Окімото народився у провінції Акі. У 1500 році, разом із відставкою свого батька Морі Хіромото, він став новим головою роду Морі у 8-річному віці. Будучи васалом Оуті Йосіокі, Окімото слідував за ним у похід на Кіото у 1507 році, спрямований на підтримку Асікаґи Йосікі. Молодий Морі пробув у столиці близько 4 років і брав участь у битві при Фунаокаяма у 1511 році.

Під час перебування Оуті і його васалів у Кіото, володар північної провінції Ідзумо, рід Амаґо, зміцнів і почав розширяти свої володіння на південь, за рахунох вололінь васалів Оуті. На захист останніх виступив Оуті Йосіокі. Ареною битв між двома родами стала територія сучасної префектури Хіросіма — провінції Акі і Бінґо.

Для захисту Акі від північного сусіда, Окімото уклав ряд союзів із такими самими дрібними володарями-„провінціалами“ як і він сам — родами Такахасі, Хіраґа і Амано. Було сформовано так звану «громаду володарів Акі» (安芸国人一揆), формальним лідером якої виступав голова Морі. Проте незважаючи на успішну дипломатію, Окімото не таланило у війні. Він без перестанку воював із сусіднім родом Сісідо. Для забуття поразок на полі бою, Окімото зловживав саке. Врешті-решт він помер 25 серпня 1516 року від алкоголізму у віці 25 років.

Попередник:
Голова роду Морі
15001516
Наступник:
Морі Хіромото Морі Комацумару